Ezeket látta már?

23. Várandós vagyok, be merjem vállalni a védőoltást?

terhesek oltása, várandós, kismama, vakcina, magzat, covid, koronavírus

Várandós nőknél nagyobb a COVID-megbetegedés súlyosabb lefolyásának kockázata, mint az azonos életkorú, de nem terhes nők esetében, és a fennálló krónikus betegségek (pl. cukorbetegség, terhességi cukorbetegség, elhízás) még inkább növelik a súlyos kórlefolyás valószínűségét.

Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy az mRNS típusú COVID-vakcinákkal a várandósok is biztonsággal olthatók: mostanra meggyőzően bizonyított, hogy a kismamák védettségének kialakítására alkalmazott mRNS-vakcinák (Pfizer/BioNTech, Moderna) sem az anyára, sem a magzatra nézve nem jelentenek rizikót.

Ezért fontos a várandós nők oltása. Ezért fontos a várandós nők oltása. Forrás: KOVIDők

FONTOS ÚJDONSÁG, 05.12.-I FRISSÍTÉS: Az Operatív Törzs tájékoztatása értelmében fontos változások történtek a várandósok oltási rendjében. Az első oltást a 12. terhességi hét után javasolják beadni, ez eddig is így volt.

Harmadik, emlékeztető oltás terhesség alatt? Ezt mondja az ajánlás - kattintson!

A terhesség alatti második oltás szakmai körökben is dilemmát okozott: mivel az oltási reakciók általában a második oltás után erősebbek, a magyar hatóságok egész eddig úgy vélték, hogy biztonságosabb ezt a dózist a szülés után beadatni. Az újabb kutatások részletes elemzése után azonban, a Heim Pál Gyermekkórház bevonásával, az Infektológiai Szakkollégium, és a Szülészet-nőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása alapján a hatóságok engedélyezik a második oltás beadását a szülés előtt, ugyanis az adatok azt támasztották alá, hogy ez az anya és a magzat szempontjából is biztonságosan megtehető.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy számos országban már elsőre is ez volt a protokoll, az a tény, hogy ez nálunk csak most módosult, a magyar szakértők kiemelt óvatosságának köszönhető.

Az új protokoll a következő

A második oltás a 36. terhességi hét előtt adandó, a megfelelő időpont kiválasztásában az oltó/szülész-nőgyógyász kezelőorvos adhat javaslatot, a terhesség egyedi jellemzőinek ismeretében. Közvetlenül a szülés környékén már nem ajánlott az oltás, így aki nem él ezzel a lehetőséggel, azt a szülést követően, 2 hét várakozási idő után szabad beoltani a második adaggal.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol