Az energiaitalok gyakori összetevője vérrákot okozhat? Aggasztó tanulmány született
Nem csak a szívre vannak rossz hatással az energiaitalok.
A taurin, amely sok energiaital összetevőjeként ismert, a tudósoknál a figyelem középpontjába került. A Nature tudományos folyóiratban nemrég publikált kutatás szerint szerint a szervezetben természetesen termelő és bizonyos élelmiszereken keresztül fogyasztott taurin kulcsfontosságú szabályozója a mieloid rákos megbetegedések, például a leukémia kialakulásának .
Mi az a taurin?
A taurin egy szerves vegyület, amelyet bár az aminosavak családjába sorolunk, szigorú értelemben nem tekinthető klasszikus aminosavnak, mivel nem épül be fehérjékbe.
Biológiai szempontból a taurin fontos szerepet játszik: segíti az elektrolit egyensúlyt a sejteken belül, hozzájárul az antioxidáns védelemhez, támogatja az immunrendszert és az idegrendszer működését. Különleges szerepet tölt be a szív- és érrendszerben, ahol szabályozza a vérnyomást, támogatja a szívizom működését, és elősegíti a koleszterin metabolizmusát, csökkentve ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A taurin természetes forrásai közé tartoznak a tengeri herkentyűk, valamint húsok és tejtermékek. Az emberi szervezet képes szintetizálni bizonyos mennyiségű taurint, de külső bevitelre is szükség lehet, különösen akkor, ha a szervezet napi szükségletét nem tudja fedezni. A taurin számos energiaitalban és sportitalban megtalálható, gyakran koffeinnel és más stimulánsokkal kombinálva, melyek az energia szint növelésére és a fizikai, valamint mentális teljesítmény fokozására szolgálnak. Éppen ezért gyakran használják sportolók, mivel növelheti az állóképességet és késleltetheti a fáradtságot.
Bár kétségtelenül vannak pozitív hatásai, ugyanakkor a túlzott fogyasztás nem ajánlott, mivel nem áll rendelkezésre elegendő kutatás a hosszú távú hatásról. Ezért általában a kiegészítők formájában javasolt napi mennyiség 500-2000 mg között mozog.
Mivel egyre többen fogyasztják, a kutatók figyelmének középpontjába került, és mélyebben vizsgálják ennek az aminosavnak az egészségügyi hatásait.
Összefüggés lehet a leukémia és a taurin között
A legújabb kutatás rámutat arra, hogy a taurin kulcsfontosságú szerepet tölthet be a „mieloid rosszindulatú daganatok”, más néven a leukémiák, kialakulásában. A vizsgálatok szerint a taurin a mieloid leukémia sejtek glikolízisét serkenti – vagyis energiát ad a tumorsejteknek, és támogathatja azok növekedését. A Rochesteri Egyetem Wilmot Rákkutató Intézet tudósai sikeresen megakadályozták a leukémia fejlődését egerekben és emberi sejtvonalakban azzal, hogy blokkolták a taurin bejutását a rákos sejtekbe, amint arról a Rochesteri Egyetem Orvosi Központja beszámolt.
A taurin természetesen termelődik a csontvelő egészséges sejtjeiben, míg a leukémia sejtek nem képesek maguk előállítani ezt az anyagot. Ehelyett egy speciális "szállítóra" támaszkodnak, amely segít kivonni a taurint a csontvelő környezetéből és eljuttatni azt a rákos sejtekhez.
Ez a folyamat elősegíti a glikolízist, tehát a glükóz lebontását energiatermelés céljából, ami táplálja a rák növekedését. A kutatók szerint a célzottan megakadályozható lehet a leukémia sejtek taurinnal való ellátása, ami új kezelési lehetőséget jelenthet ezen agresszív betegségek ellen.
Figyelmeztet a kardiológus: ezt teszi szívével az energiaital!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!