Mikrobióta
Mikrobiom: az idegrendszerünket, az agyműködésünket és az emésztésünket is befolyásolja
A bél és az agy együttműködése szükséges a változásokhoz történő alkalmazkodáshoz.
Ha nincs rendben a bélflórája, ezek a betegségek könnyebben megtalálják
Egyre többet hallani, olvasni a bélflóráról, de arról kevesebbet, hogy milyen döntő jelentősége van a testfelszíneken, vagyis a légutak, bőr, húgyutak, bélrendszer felszínén élő milliárdnyi mikroorganizmus összességének a szervezet működésében.
Legnépszerűbb
-
Emésztőszervi betegségek
Bélmikrobióta: ezekkel az ételekkel óvhatja a bélnyálkahártya egészségét
A telített zsírokban gazdag, magas cukortartalmú, rostokban szegény étrend hatására megváltozik a bélnyálkahártyán élő bélbaktérium-közösség összetétele, ami gyulladásokhoz vezethet.
-
Emésztőszervi betegségek
Mikrobiom: az idegrendszerünket, az agyműködésünket és az emésztésünket is befolyásolja
A bél és az agy együttműködése szükséges a változásokhoz történő alkalmazkodáshoz.
Cukorbetegség és bélgyulladás - a bélflóra állapotán is múlhat a kialakulásuk
A bélflóra összetételének megváltozása számos betegségben közrejátszhat.
Bélbetegségek, diabétesz és szívbetegség: így jelez a károsodott bélflóra
A mikrobiomnak nemcsak a bélrendszer normális működésében van meghatározó szerepe, hanem az immun- és endokrin rendszerre is hat.
Bélmikrobióta: ezekkel az ételekkel óvhatja a bélnyálkahártya egészségét
A telített zsírokban gazdag, magas cukortartalmú, rostokban szegény étrend hatására megváltozik a bélnyálkahártyán élő bélbaktérium-közösség összetétele, ami gyulladásokhoz vezethet.
Mikrobiom vizsgálat: hogyan végzik, mennyire megbízható az eredmény?
A Semmelweiss Egyetem gasztroenterológusa elmondja, hogyan zajlik a vizsgálat, és azt is, hogy az eredmények mire elegendőek, és mire nem.
Mikrobiom: tények és tévhitek a bennünk élő baktériumokról
Sokat hallhatunk a mikrobiomról, annak fontosságáról, de legalább annyi félrevezető információval is találkozhatunk. A vakcinainfós orvosok most segítenek képbe kerülni a témában.