Ezeket látta már?

12-féle gyógyszer, indokolt ez?

Kérdés: Édesanyám ... éves, helyettes orvos új gyógyszereket írt fel,de a régieket is meghagyta. Nagyon rosszul van a mellékhatásoktól. Pár hónapja már depressziós is lett. ezeket szedi minden nap: Gliclada, lendormin,meforal,milurit nootropil,sermion,sinvor talliton,coverex as komb,coverkard mirtazapin rivotril. Szükség van mindre?

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Próbáljunk rendet tenni a gyógyszerek világában!

1. Cukorbetegség: Gliclada, Meforal

2. Depresszió, szorongás: Rivotril, Mirtazapin; álmatlanság: Lendormin

3. Köszvény: Milurit

4. Memóriazavarok: Sermion, Nootropil

5. Szív-érrendszeri problémák: Coverex AS, CoverCard, Talliton

6. Koleszterinzavarok: Simvor

Összegezve: nyilvánvalóan ennyi gyógyszer (mellékhatása és kölcsönhatása) között nehéz eligazodni, orvosnak - betegnek egyaránt. Természetesen én most csak nagyjából tudom felmérni, valószínűsíteni, milyen betegségekről van szó, hiszen azt nem írta meg.

Bizonyára lehetne csökkenteni a gyógyszerek mennyiségét - típusra nézve - de az attól is függ, milyen súlyos egy-egy betegség, adott esetben pl. a vérnyomás csökkentésekor lehet, hogy már csak kombináció fog hatni.

Ahol lehetne esetleg valamit kivenni: a memóriazavarok kezelése nem lesz hatásosabb két szertől, valamint meggondolandó a háromféle szer a depresszió és álmatlanság kezelésére is.

Nehéz kérdés ez, de tény, hogy a sokféle gyógyszer hatásai nehezen kiszámíthatóak. Érdemes lenne újragondolni. Arról nem beszélve, hogy idősebb ember metabolizmusa (lebontó képesség) és anyagcseréje is lassabb, tehát eleve célszerű a kisebb dózisok alkalmazása, a máj- és veseműködés kímélése stb.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához