Mindenki ezt nézi most!

A fájdalom nem tünet?

2017.03.25. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Januárban elestem és ráestem a bokámra, végigjártam mindent és a traumatológián vizsgálatok nélkül azt mondták, hogy valószínűleg részleges szalagszakadásom van. Ennek 2 hónapja már. Törés nincs, kaptam bokamerevítőt. Azonban a fájdalom nem szűnik, bokamerevítő nélkül egyből felpuffad a bokám és a a lábfejem is. Terhelésre elkezd kékülni a lábam. Végigjártam a fizikoterápiát és gyógytornára is jártam, de a gyógytornászom felfüggesztette a kezelést, mert a tornától csak romlott a lábam állapota. Szakrendelésen azt mondják, a fájdalom nem tünet, és hogy a kékülés sem probléma. A lábamat továbbra se kezelik semmivel. Olyan kérdésem lenne, hogy hova menjek a lábammal és milyen vizsgálatot lehetne még kérni, hogy kiderüljön mi is a probléma? Vagy a fájdalom valóban nem tünet?

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A fájdalom valóban a szervezetet, testrészt ért sérülés, kellemetlen, káros inger roncsoló hatásának tünete. Ezért pusztán a jelzés értékű fájdalom csillapítása önmagában csak tüneti kezelés, mely alkalmasint el is vonhatja a figyelmet az eredeti, kiváltó okról, amely azonban megszűntetendő lenne. Az Ön által leírtak alapján valóban részleges bokaszalag szakadás gyanúja merülhet fel, amelynek további kezelése szakorvosi feladat. A leírt, gyógyulást hozó eredményhez, végső megoldáshoz nem vezető lépések után keressen fel ún. fájdalomambulanciát, ahol fájdalommal foglalkozó szakorvos fogja Önt megvizsgálni, és az ő belátása, orvosi meglátásai szerint továbbküldi arra a szakorvosi területre (traumatológiára nagy valószínűséggel), ahol megkaphatja a végső megoldást hozó ellátást.

Ilyen fájdalomambulancia több helyen is működik, pl. a Rókus Kórház szakrendelőjében is (Bp. VIII ker. Stahly utca 7-9.).

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz