Ezeket látta már?

Addison-kór, és társult kórképek

2011.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Primer mellékvesekéreg elégtelenségben szenvedek E2710 ezzel tisztában vagyok.Hyposmolaritás és hyponatraemia E 8710 ,egyéb hypothyreosis-al E0380 nem nagyon.Kérem laikus számára érthetően pár mondatban elmagyarázni.

Előre is köszönöm szépen!

Válasz:

A primer mellékvesekéreg-elégtelenség (Addison-kór) valószínűsíthetően autoimmun folyamat következtében létrejött ún. idiopátiás (nem ismert okú) sorvadással járó kórkép.

Erről ahogy írta jól tájékozott, tehát csak definíciót írtunk. A betegségnek számos szövődménye lehet, és a levelében szereplő hyposmolaritás és hyponatraemia is ezek közé tartozik.

Fokozódik ugyanis a Na-kiválasztás (ezzel együtt csökken a K-kiválasztás), mivel a víz mindig a Na-val "tart", ezért fokozottabb a folyadékvesztés is, (súlyos dehydratio alakulhat ki), csökken a keringő folyadék- és vértérfogat. A hyposmolaritás is ezzel áll összefüggésben, tehát a lényeg, hogy a szervezet sav/bázis- és folyadékegyensúlya bomlik meg.

A hypothyreosis a csökkent pajzsmirigyműködés (alulműködés) elnevezése. Ennek társulása az Addison-kórhoz nem áll oki összefüggésben az alapbetegséggel. Ez utóbbinak jellemző tünete az alapanyagcsere lassulása, érzelemszegénység, rekedtség, hideg-intolerancia, haj és szőrzet gyérebb.

Mindezekről oldalunkon is tájékozódhat.

Az Addison-kór viszont endokrinológus-belgyógyász hatáskörébe tartozó betegség, mely élethosszig tartó kezelést igényel, jól beállított kezelés mellett az életminőség is jó.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz