Ezeket látta már?

Addison-kór

Kérdés: Kedves Doktor úr!

Harmincas nő vagyok. Tavaly dokitól -dokiig szaladtam, mert fogyok és megy a hasam. Mindenki depisnek gondolt, a család meg hipochondernek. Majd ez év januárjában összecsomagoltam és bevitettem magam a kórházba a párommal, hogy úgy érzem, meg fogok halni. A gyöngyösi pszichiátrián rögtön mondták a páromnak olyan súlyos depis vagyok, hogy irány Eger. Ott jött a kóma, párszor újraélesztés, eredmény: Addison-kór. Nátrium serum:117mmol/-volt. 2010. februárt írtunk ekkor. 2010 júl. 12-ig gyógyszeradagom: napi-40 mg Cortef, 1 szem Astonin-H, tehát júl. 12-től csökkentette a doktornő 30 mg-re a Cortefet fél szemre pedig az Astonin-H-t. Problémám a fáradtság, ami nagyon változó, vannak jó napjaim és vannak hulla fekvős napjaim 4-órás munkám mellett. Mikor leszek képes "rendes 8-órában dolgozni", nem hallok mást hogy ez a betegség ha felismerik akkor gyógyszerrel normál életet élhetek. Januárban ismerték fel most szeptember van és én még mindig sokat fekszem, 12-16 órát akarok bírni aktívan.

Köszönöm a választ!

Válasz:

A kórházban megállapított Addison-kórja a mellékvesekéreg betegsége. Oka lehet valamely autoimmun zavar, vagy egyéb endokrin betegség, esetleg több hormontermelő mirigy együttes zavara. Leginkább azonban autoimmun a háttér.

Ennek a betegségnek a kezelése nem túlságosan változatos, ami adható, azok elsősorban szteroidok, mégpedig ún gluko- és mineralokortikoidok. Ezt a leírása alapján láthatóan Ön meg is kapja, ennek a dózisbeállítása szakorvosi feladat!

A tünetek sajnos pont a leírtakkal egyeznek, tehát a fogyás, hasmenés, fáradtságérzés, izomgyengeség, kedélybetegség.

Nagyon figyelni kell a helyes kezelésre, és hogy ne kerüljön ún. Addisonos krízisbe, mert az valóban életet veszélyeztető állapot lehet, és azonnali (kórházi) ellátást igényel.

A rehabilitáció csak igen óvatosan történhet, az állandó gyógyszerszedést nem lehet abbahagyni, tehát a szteroidokat folyamatosan pótolni kell a szervezet számára.

Lassan lehet növelni a terhelést, és igen óvatosan, ha bármilyen rendellenesség jelentkezik, meg kell keresni a szteroidokat rendelő szakorvost!

Jobbulást kívánva,

tisztelettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához