Ezeket látta már?

Alacsony testméret

2012.06.13. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szerkesztők!

... éves férfi vagyok, magamat teljesen egészségesnek mondanám, de a magasságommal probléma van, mégpedig az, hogy túl alacsony vagyok, mindössze ... cm, a testsúlyom ... kg. A magasságommal gyerekkorom óta problémáim voltak, nem nőttem úgy, ahogy a velem egykorúak. 3 éves koromban a Pozsonyi kórházban hormon vizsgálatnak vetettek alá, ahol azt találták, hogy minden rendben van a hormonjaimmal! A kérdésem az, hogy előfordulhat, hogy ennyire későn növő tipus vagyok? Mindenképpen szeretnék változtatni a magasságomon, van erre valamilyen mód ilyen korban? Egy műtéti beavatkozásról olvastam, de a kockázataival nem vagyok tisztában. Kihez, hová érdemes ilyen esetben fordulni? Eléggé kétségbe vagyok esve . Válaszukat előre is köszönöm !

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Először is szeretném megnyugtatni, Ön fiatal ember, egyáltalán nem kell kétségbeesnie. A világtörténelemből igen sok híres -egyben alacsony embert ismerünk... Hát ha csak ezen múlna, lehet hogy már az emberiség felek kihalt volna.

Komolyra fordítva a szót, a növekedés, elsősorban a csontrendszer tekintetében kb. 21 éves kor körül fejeződik be, tehát az ember 20-as éveiben éri el testméretének maximumát, mely a későbbiekben lassan, fokozatosan csökken.

Amennyiben gyermekkorában már jártak endokrinológusnál (aki a hormonokkal, a belső elválasztású mirigyekkel foglakozó szakorvos) és ott nem találtak problémát a növekedési hormonnal, akkor lehetne mondani, hogy ez tisztán genetika, tehát feltehetően a családban is inkább az alacsony testméret lehet jellemzőbb.

Ezzel együtt fel lehet keresni felnőtt klinikai endokrinológust, de nem látom valószínűnek, hogy (ha egyébként Ön teljesen egészséges), hogy alávetné Önt egy növekedési hormon-kúrának, amely természetesen nem veszélytelen.

Amennyiben mégis úgy érzi, hogy az Ön számára ez - az egyébként nem feltűnően kis - testmagasság zavaró, keresse fel a szakorvost, egy megbeszélést, vérképet, a \hormontükör\ megtekintését megéri.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz