Ezeket látta már?

Arthritis psoratica kezelése

2010.12.13. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Nemrégiben sacroileitis, SNSA és Psoriasisos arthropathia diagnózist állapítottak meg nálam. Trexan nevű gyógyszert kaptam, de fiatal nőként tartok attól, hogy esetleg később nem lehet gyermekem, mert fő mellékhatásként meddőséget okozhat.

Mekkora ennek az esélye, ha több évig kell szednem a gyógyszert? Esetleg van olyan helyettesítő gyógyszer, amely ilyen mellékhatásokat nem okoz?

Mellesleg még asthmás is vagyok.

Köszönöm a válaszát!

Válasz:

Nem könnyű kérdés, amiben választ kell adnunk Önnek. A Trexan (methotrexat) valóban egy igen erős hatású immunszuppresszív szer, tehát ezért rendelték a levelében leírt SNSA és psoriasisos arthropathia diagnózisra. A gyógyszer leírásban szerepel, hogy ún. genotoxikus szer, tehát vannak kizáró, szigorító szempontok, lássuk:

1. terhességben tilos adni.

2. termékeny korú nőkön a kezelés előtt ki kell zárni a terhességet

3. a kezelés alatt tilos teherbe esni, és a kezelést követően 6 hónapi hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazni.

4. Ha véletlenül mégis teherbe esne az illető nőbeteg, akkor haladéktalanul genetikai tanácsadáson kell részt venni.

5. Szoptatás idején is veszélyes lehet a babára nézve, tehát valakit ez idő alatt kezelnek, a szoptatást fel kell függeszteni.

6. Megjegyezzük: a methotrexat (az ezzel kezelt) férfiakra nézve is genotoxikus hatású egyébként.

Tehát a leírás szerint nem a meddőséget okozó hatás a kezelés veszélye, hanem a magzatot érheti olyan genotoxikus - génkárosító hatás, amely miatt fejlődési rendelleneség/ek alakulhatnak ki.

Remélem, hogy tudtunk ezzel Önnek segíteni. Ha esetleg megírja asztma-gyógyszereit, abban is tudunk tanácsot adni, amennyiben szükséges.

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz