Bal oldali fájdalom a hasüregben

#Általános sebészet #Belgyógyászat #Gasztroenterológia
2011.03.08. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Ur!

November ota bal oldali egö hasfajasom van,ami neha par napig vagy par hetig megszünik, majd ismet elöjön.Voltam hasi ultrahangon ott azt mondtak minden rendbe,majd eküldtek orthopedushoz minden rendbe,aztan voltam servvizsgalaton ott meg azt mondtak van egy kettö cm-es repedes a hasfalamon de zsirszovettel be van tömödve.Lehetnek ettöl a fajdalmak?

Üdvözlettel.

Válasz:

Így első olvasatra - minden egyéb előzmény, korábbi betegség, gyógyszerszedés stb. ismerete nélkül - hasfali sérvnek tűnne ez a probléma, de az viszont általában nem jár különösebb fájdalommal (kizáródás esetén már igen).

Ez a bal oldal fent, lent milyen magasságban van? Ettől függ, hogy belül a gyomor, a lép, a belek stb. valamilyen zavara lehet esetleg a háttérben. Érdemes lenne kitapasztalni, mikor áll be a fájdalom, mitől, kapcsolatban áll-e a táplálkozással, esetleg valamilyen mozdulatokkal, stb.

Amennyiben a sebész (sérvvizsgálat) nem javasolt műtétet, akkor ez kizárható, esetleg érdemes lenne a reflux/fekély irányában vizsgálódni, egy Helicobacter-teszttel, vagy egy felső endoszkópiával, mindez gasztroenterológus feladata és kompetenciája is egyben.

Javulást kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz