Ezeket látta már?

Borotvált láb utáni csúnyán kipersegett bőr, gyulladás

2017.04.01. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Leborotváltam a lábamat az alsó lábszárnál. 2 nap múlva nagyon csúnya, piros, kipattogzott lett és azóta sem jobb. Nagyon meg vagyok ijedve, nem tudom mit tegyek. Már próbáltam pár dolgot, de nem lett jobb és rontani sem szeretnék a helyzeten. Fogalmam sincs mit tegyek. Remélem nem lesz hetekig ilyen. Mennyi idő míg begyógyul egy ilyen dolog? Egyáltalán mit történt velem?

Válasz:

A borotva sok kis felhám sérülést okozhatott, amely réseken keresztül lehetséges, hogy olyan kórokozók hatoltak be az alsóbb bőrrétegbe, amelyek számára normális körülmények között nincs bejutási mód. Előfordulhat, hogy szőrtüsző-gyulladás alakult ki, mely gyulladást főképp gombák vagy baktériumok - jellemzően Staphylococcusok és Streptococcusok okozzák. Nyáron a fokozott izzadás miatt könnyebb a fertőződés, ilyenkor a szőrtüszőbe egy-egy mikrosérülésen keresztül könnyebben bejutnak a kórokozók.

A borotválkozás miatt kialakult szőrtüsző-gyulladást főleg a nem megfelelő higiénia, illetve a borotva fertőtlenítésének elmulasztása okozhat fertőzést.

A kezelés helyi fertőtlenítőszerekkel, oldatokkal, antibakteriális készítményekkel történik, ha pedig a gyulladást gomba okozza, akkor gombaellenes szerekkel. Általában ez elegendő, a panasz a helyi kezelés hatására megszűnik. Ha mégsem, a tünetek pedig szóródnak vagy súlyosbodnak, esetleg maga a helyi kezelés nehezen kivitelezhető, akkor belsőleg alkalmazott szerek is szóba kerülhetnek. A betegek jellemzően az ilyen gyógyszerekre jól és gyorsan reagálnak.

Keresse fel mihamarabb – az esetleges további bőrfertőzés terjedését megelőzendő - háziorvosát, mutassa meg sérült bőrfelületeit és háziorvosa mérlegelni fogja, hogy küldje-e bőrgyógyászhoz további vizsgálatra, vagy elegendő lesz az Ön esetében otthon alkalmazható készítmény használata.

Esetleg megkérdezheti háziorvosát, hogy javasol-e a továbbiakban lézeres szőrtelenítést, mely látványos és hosszú távú megoldást kínál, ám bizonyos szabályokkal itt is érdemes tisztában lenni.

Üdvözlettel: Dr. Tomcsányi Dorottya, gyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz