Ezeket látta már?

Csigolyakompresszió, fájdalomcsillapítás

2010.09.30. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértő!

60 éves vagyok. Nemrég több csigolyám összeroppant.fájdalmaimon egyedül a fentanyl sandoz tapasz segített. Viszont 4 hét után tolerancia alakult ki a szervezetemben, és mér a megszokott mennyiség nem csillapítja a fájdalmaimat.

Az orvosi könyvek szerint pár napos kihagyás után (persze az előtte használt dózistól függően) a tolerancia megszűnik és újra hatásos lesz a kezdeti dózis az opioid szerek esetén.Igaz ez? Függesszem fel pár napra a tapasz használatát?

Addig szedhetem a tapasz előtt használt, nem opioid fájdalomcsillapítót?

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Az Ön által leírt súlyos gerincprobléma esetén valóban csak az erős hatású fájdalomcsillapítók tudnak segíteni, ezek egyike a fentanyl is, amely az opiátok hatásával azonos nagyságrendű, tehát a jelenleg elérhető legerősebb fájdalomcsillapító szerek egyike. Alkalmazásakor valóban előfordulhat tolerancia (esetleg függőség) kialakulása is.

A pár napos kihagyás majd újrakezdés azonban nem egyszerű kérdés. A hirtelen elhagyás megvonásos tünete/ket eredményezhet, újrakezdéskor pedig csak fokozatosan, tehát legalább 1 nap után áll be ismét a kellő fájdalomcsillapító hatás.

A nem "kábító" hatású, tehát a nem opiát, gyengébb fájdalomcsillapítók adása ilyen esetben már nem tud kellő (tartós) hatást eredményezni.

A csigolyakompresszió/törés okozta fájdalom igen erős, súlyos tehát minden gyógyszerváltoztatást illetően érdemes - sőt kell is a kezelőorvossal egyeztetni!

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz