Ezeket látta már?

Csontkinövés, exostosis

2011.06.30. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértő!

A következő problémámról szeretném véleményét kérni. .... éves nő vagyok. A jobb vállamon fájdalmas, főleg a reggeli órákban, kemén tapintású csomót vetem észre. Elküldtek Uh.-ra, onnan rönnenre. A következő diagnózis született:

A jobb humerus diaphysisének felső és középső harmada határánál a dorso- lat. kontúrhoz mintegy 6 cm-es alapú 1 cm magasságú éles kontorú exostosis csatlakozik. Ezen a szakaszon a compacta elvékonyodott, illetve a célzott felvételen úgytűnik, hogy spogyosus állománnyá alakult. Periostealis mészárnyék nem ábrázolódik.

A felkeresett orvos Ct , illetve laborvizsgálatot kért , ennek még nincs eredménye.

Kérdésem az lenne, mi okozhat ilyen elváltozást, az orvos műtétet javasolt, amitől én nagyon tartok. Nagy méretűnek számít-e ez a kinövés, ha műtétre kerülne a CTalapján sor, az mekkora beavatkozást jelent. Ha nem műtik meg mivel csökkenthető a fájdalom.

Előre is köszönöm válaszát.

Válasz:

A leírtak alapján, ámbár ez diagnózisként nem szerepelt a lelet végén, valószínűsíthető az ún. oszteokondróma megléte, ehhez egy cikkünket is javaslom:

http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/oszteokondroma-104813.html

Ha az ortopéd/reumatológus szakorvos műtétet javasol/t, akkor bizonyára eldönthető /volt a meglévő - és itt közzétett lelet alapján. Az exostosist, tehát egyfajta csontkinövést ilyen értelemben akkor el kell távolítani.

Amennyiben nem operáció történik - lásd pl. a sarkantyúk esetén - akkor hagyományos fájdalomcsillapító stratégiákat alkalmaznak, esetleg rtg besugárzást a helyi gyulladás csökkentése céljából. Feltehetően úgy mérlegelték, hogy itt a konzervatív kezelés már nem lenne elegendő, ezért született a műtét javallata.

Jobbulást kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz