Ezeket látta már?

Csontritkulás kezelése, mellékhatások

2010.11.02. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

2.6-os csontritkulásomra Massidron 70 tablettát írt fel az orvosom, amit tegnap reggel vettem be először.

Ma reggeltől olyan iszonyatos izomfájdalmam van, hogy nem tudok mozogni, még a ruha is irritálja a bőrömet. Már délután van és a fájdalom nem csökken, bevettem reggel és délben 1-1 contramal 50 mg-os tablettát, illetve mydetont. A gyógyszertájékoztatóban olvastam, hogy 10 emberből 1 embernél jelentkezik ez a mellékhatás.

Kérdésem, hogy meddig tarthat ez az iszonyatos fájdalom, remélem, nem okozott maradandó károsodást bennem.

Válaszát megköszönve, tisztelettel:

Válasz:

Az Önnek felírt gyógyszer hatóanyaga az alendronsav, amely a csontritkulás kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszercsoport, az ún. biszfoszfonátok tagja. Hatásának lényege, hogy az ún. oszteoklasztok, tehát a csontok lebomlását gátolja, magára csontképzésre nincsen hatással.

Mellékhatásai között valóban szerepel az izom- illetve ízületi fájdalom, tehát sajnos lehetséges, hogy pont Ön volt a statisztikailag leírt 10% ebben az esetben...

A fájdalom a gyógyszer kiürülésével csökken, tehát 1-2 napon belül csökkenni fog, újabb tablettát mindenesetre ne vegyen be!

Meg kell ezt beszélnie a gyógyszert rendelő orvossal (reumatológus?), hogy ilyen erős tünetek jelentkeztek. Feltehetően más módon, más gyógyszerrel (valószínűleg nem biszfoszfonáttal) fogják folytatni a terápiát.

Maradandó károsodást nagy valószínűség szerint egy tabletta nem okozhatott, az orvosával való konzultációban ezt is felvetheti.

Vannak a csontritkulás kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerek, étrendkiegészítők stb., meg kell találni azt, amely/ek nem okoz/nak ilyen kellemetlen mellékhatást.

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz