Ezeket látta már?

Ekcéma? Bőrtünetek, ismétlődés

2012.04.11. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Testemen több helyen (felkar, törzs, alkar váll, nyak) időközönként kiütések jelentkeznek. Eleinte ekcémára gyanakodtak, erre kaptam is krémet, illetve mosakodáshoz testápoláshoz gyógyszertárban kikevert készítményt. Nem javult tőle. Hol erősebben látszik, hol nemlátszik annyira. Szárazabb a bőrfelület..legelőször egy étkezés után jelentkezett, akkor apró csalánkiütés formájában. Ez januárban volt. Azóta már az alkaromon folyamatos csalánkiütés van, ami száraz,és tényleg olyan mint egy ekcéme, de a felkaromon, combomon és a törzsemen szabáylos kis száraz, vörös körök. A felkaromon szabályos nagy fehér kör, emlynek a széle piros...Jobban sajnos nem tudom lerni. Rózsavírusnak is gondolták, de a bőrgyógyász szerint mégsem az. Ételallergia teszten (IgE tesz vérből) voltam, a búza és rozsliszt 3-as kategória lett..lisztérzékeny nem vagyok, mert a tesztet megcsinálták (vérből) negatív lett. Gasztroenterológiára küldtek.Ön szerint milyen orvoshoz kéne fordulnom?Ez allergia lehet?

Köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

Alaposan áttanulmányoztam leírását. Az egészben az ragadott meg leginkább, hogy a kiütéses tünetek időközönként jelentkeznek, tehát van ebben egyfajta ismétlődés, szezonalitás. Valószínűleg meg tudja mondani, hogy melyik évszakban jellemzőbb.

Hogy allergia lehet-e, inkább az lenne a gyanítható, hogy a háttérben autoimmun zavar áll fenn, és annak egyik megjelenési formája a bőrkiütés. Elképzelhető, hogy van ettől független tünet, amit nem gondolt társítani a fentiekkel:

- bélbántalmak, székletürítési zavar, vagy

- pszoriázisos jellegű bőrtünetek, vagy

- ízületi problémák, fájdalmak, gyulladás, vagy

- éreredetű zavarok

Ez igazából csak "tipp", tehát alapos belgyógyászati (és komplett labor) vizsgálatra lenne szükség mindennek tisztázására. Az autoimmun zavarokkal a klinikai immunológus-belgyógyászok, és a reumatológusok foglalkoznak szakmaszerűen.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz