Ezeket látta már?

Elégtelen pajzsmirigy-működés

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Kérdésem az lenne, mi az elégtelen pajzsmirigyműködés?

Miként mutatkozik ez meg a leletekben/kevés ide a TSH, FT4, FT3 értéke?

Köszönöm a válaszát!

Válasz:

A pajzsmirigy a nyakon, a gége előtt - alatt elhelyezkedő hormonokat termelő mirigy. A termelt tiroxin 3, míg a tironin 4 jódatomot tartalmazó aminosav (tirozin) származék; a mellékpajzsmirigyek által termelt calcitonin pedig egy fehérjehormon, mely a kálciumháztartásra van hatással.

Előbbiek elválasztása szigorú felső kontroll, az agyalapi mirigy (hipofízis) szabályozása alatt van: az ez által által termelt TSH, pajzsmirigy stimuláló hormon fokozza mind a T3, mind a jelentősen nagyobb mennyiségben elválasztott, azonban kevésbé aktív T4 termelését. A TRH pedig a hypothalamusban termelődő hormon, mely a hipofízis működését serkenti.

A mirigyben mind a T3, mind a T4 a thyreoglobulin nevű fehérjéhez kötve kerül raktározásra, a véráramba kerülve pedig 1% alatti részük marad szabad, fehérjékhez nem kötött, azaz 'free' formában. Ez a free frakció felelős a szervezetbeli hatásokért, tehát ennek mérése fontos endokrinológiai szempontból. A free T3, T4 jelölése fT3, fT4-ként látható a leleteken.

A pajzsmirigy hormonjai általános, elsősorban a szervezet anyagcseréjére gyakorolt hatással bírnak; hiányukban kreténtörpeség, kevert szellemi és testi elmaradottság látható.

A laborleletekben túlműködéskor definitíve magas fT3, fT4 látható, a negatív visszacsatolás miatt alacsony TSH vérszinttel.

Alulműködéskor mindkét hormon szintje alacsony, míg a TSH-t magasnak mérjük.

Léteznek olyan ritka esetek, amikor az agyalapi mirigy elégtelenségére gyanakodva diagnosztikus teszt céljából TRH készítményt kap a beteg:

- igazolt az eltérés, amennyiben TSH, fT3 és fT4 emelkedés NEM következik be,

- nem igazolt, amennyiben a TSH emelkedése nem figyelhető meg

Jó egészséget kívánunk,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához