Mindenki ezt nézi most!

Emésztés

2017.03.11. Módosítva: 2017.03.16.

Kérdés: Üdvözlöm!

Mi lehet a gond, máj értékeim gpt 145, got 74, 23 éves férfi vagyok, nagyon lassú az emésztésem, baloldalt szinte mindig teltségérzetem van, nem érzek éhségérzetet, sokszor érzem úgy, mintha egy "ólom golyó" lenne lent a hasamban! Minimális mennyiségtől is tele vagyok, glutén, laktózt kizárták.

1 éve lettem kikezelve a helycobaktériumból.

Mi lehet a baj? Köszönöm előre is a válaszát!

Válasz:

A máj az ember biokémiai "gyára". Rengeteg anyag, fehérje, enzim, emésztőnedv, stb. itt készül. Valamint a mostanában divatos, ún. méregtelenítés is zömmel itt történik a szervezetben. A máj ezt folyamatosan műveli: a nemkívánatos, gyakran a normál anyagcsere során is keletkező melléktermékektől úgy szabadulunk meg, hogy májunk olyan molekula csoportokat kapcsol az adott vegyülethez, mellyel az pl. vízoldékonnyá válik, és így távozhat a vesén keresztül. Vagy zsírban lesz oldható, és a bélen keresztül távozik a "méreg".

Az említett két enzim, a GOT/GPT hányadosa is fontos lehet a diagnózis felállításában: amennyiben a hányados nagyobb mint 1, alkohol, daganat, akut májtrauma felmerülhet. Jelen esetben a hányados 1-nél kisebb, azaz: GOT/GPT=73/145=0,5. Mivel mindkét érték külön-külön tehát kóros, ez felveti a vírus hepatitis gyanúját, mely akkor is fennállhat, ha nincs más tünet (sárgaság, levertség stb.). Ilyen fertőzés lehet a Hepatitis C vírussal történt fertőzés, melyet megkaphat valaki nem ellenőrzött vértranszfúzió kapcsán (20-25 évvel ezelőtt még nem vizsgálták a vérmintákat hepatitis C-re, így súlyos műtét kapcsán, ha valakinek nagy volt a vérvesztesége és vért kapott, potenciálisan megfertőződhetett a C vírussal, de szexuális úton is elkaphatja bárki. Tehát én először ezt zárnám ki további, úgynevezett vírus szerológiai vizsgálatokkal, mely a vérből szintén megállapítható. A hepatitis C vírusfertőzés lassú, alattomos, sokáig panasz és tünetmentes, de ma már ez jól karbantartható. Ha pozitív, mindenképpen hepatológus szakemberhez kell fordulni.

Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos

Forrás: EgészségKalauz