Ezeket látta már?

Endometriózis-gyanú

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

... éves vagyok és ... éve próbálkozunk babával, de nem sikerül. Voltam nőgyógyásznál, mindent rendben talált. Pedig ezek a tüneteim vannak: alhasi görcsök, szurkálás a petefészeknél (néha jelentkezik az egész ciklus során), együttlétek után néha enyhe vérzés, éles, nyilalló fájdalom néha együttléteknél. A menstruációm pontosnak mondható. Hormoneredmények rendben vannak. Gondoltam rá, hogy endometriosis és egyre jobban gyanakszom. .... óta szedemi a férjemmel a méhpempőt és két napig nem bírtam felkelni az ágyból annyira begörcsöltem alul. De folytattam, utána jobb volt. Ön szerint nem kéne szednem? Lehet nem jó ötlet szedni, mert vastagítja a méhnyálkahártyát és endo gyanúja miatt nem ajánlott? Úgy tudom, nem árthat.

A másik kérdés, hogy Ön szerinte is gyanús, hogy endometriosisom van? Vérből ki lehet mutatni a gyanúját a betegségnek (tumormaker)? Nem tudok másra gyanakodni csak erre, Ön szerint a tünetek alapján lehet más is?

Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Válasz:

Panaszait részben magyarázhatja endometriózis - elsősorban a fájdalmat - az együttlétek után jelentkező vérzést azonban nem.

Az endometriózis gyanúját megerősítheti egy bizonyos tumormarker-vizsgálat pozitív eredménye, de a biztos diagnózis általában csak laparoszkópia/hastükrözés/segítségével állítható fel. Erre egyébként a meddőségi kivizsgálás során valószínűleg sor kerül, amennyiben férje andrológiai vizsgálati eredménye is rendben van. Addig is nyugodtan szedje a méhpempőt, ártani biztosan nem fog, sőt ha erősen hisz benne, még akár használhat is.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz