Erélyesebb koleszterincsökkentéssel sok életet lehetne menteni

#élethossz
2017.01.16. Módosítva: 2017.02.16.

A koszorúér-betegség szempontjából nagy kockázatú betegeknek csak a fele kap koleszterincsökkentő készítményt, pedig ezzel a gyógyszeres kezeléssel sok esetleg halálos szívrohamot lehetne elkerülni. Német kutatók vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.

A szív- és érrendszeri betegségek különböző kockázati tényezők következtében alakulnak ki. A rizikó faktorok között az első tényező a vérzsírok kóros szintje.

Mivel a "rossz" LDL koleszterin szintje a vérben gyógyszerek megfelelő adására csökken, ez a veszély ma már jól befolyásolható. A gyakorló orvosok munkájának könnyítésére az orvostudomány minden területén a szakértő tudományos bizottságok kezelési irányelveket dolgoznak ki, melyek követése várhatóan a legjobb eredménnyel jár. Herbert Schunkert és munkatársai azt nézték meg, hogy a német háziorvosok mennyire veszik figyelembe a páciensek szív- és érrendszeri betegségeinek kockázatát és milyen mértékben írják fel a legjobb koleszterincsökkentő gyógyszereket a nemzetközi irányelvek szerint.

A német egészségbiztosító adataiból 25 250 beteg adatait dolgozták fel. Értékelték, hogy a háziorvos páciensének kockázati tényezőit megfelelően figyelembe vette-e, hogy a legjobb kezelést alkalmazza-e. A családorvosok a férfiak szív- és érbetegség rizikóját 55 százalékban vették figyelembe, a nők még rosszabbul jártak: itt a doktor csak 49 százaléknak igyekezett megadni az optimális gyógyszeres segítséget. Ha a beteg kórelőzményében szerepelt szívroham vagy cukorbetegség, az orvosok gyakrabban írták fel receptre a koleszterincsökkentőt.

A kutatók számításai szerint ennek a gyógyszercsoportnak a megfelelő alkalmazásával egy évtized alatt ezer orvoshoz forduló beteg esetén 50-80 ember halálát lehetne megelőzni, mely szívroham, szélütés vagy hirtelen szívhalál következménye. Kiemelik, hogy a nők szívbetegségének kockázatát mind az orvosok, mind az egész társadalom sokkalta kisebbnek tartja, mint a férfiakét, pedig minden második nő ugyanúgy szív- és érrendszeri betegség következtében fejezi be életét, mint az erősebb nem tagjai.

A német kutatók tanulmánya az Európai Szívgyógyász Társaság tudományos folyóiratában jelent meg: a szerzők szerint a leírt gond az Európai Unió minden tagországában azonos módon érvényesül.

Forrás: MTI