Hirdetés

Fejfájás, gyengeség érzet, szédülés

#Gasztroenterológia #Pszichiátria
2017.03.16. Módosítva: 2017.04.19.
Hirdetés

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az alábbi problémával fordulnék Önhöz.

December hónapban véres széklettel kerültem SBO-ra. Az eset kapcsán gasztroenterológiai kivizsgálásra küldtek (alsó endoszkópos vizsgálat, ha jól tudom) ami nem talált semmi rendellenességet. A véres széklet jelentkezése után 1-2 héttel elkezdetett tikkelni a szemem, a közérzetem drasztikusan romlott és fájt a fejem (tarkó és homlok környéki fájdalom). A gyógyszerész nyugtató teát (orvosi citromfű) javasolt, feltételezve, hogy a betegséget reagálom túl pszichésen. A tea használt és a már két hete tartó tünetek 1-2 nap alatt megszűntek. 2 héttel később a tünetek újra jelentkeztek (ismét a véres széklettel kapcsolatos kivizsgálás előtt és után). Ismételten citromfű tea fogyasztásával a tünetek enyhültek és az előbbihez képest kicsivel több idő után teljesen megszűntek. 3 héttel ezelőtt ismét megjelentek a tüneteim, de növekvő intenzitással (ekkor volt a tényleges kivizsgálás a véres széklet miatt). A vizsgálat sikeresen lezajlott és a fent említettek szerint semmi rendellenességet nem találtak. Ismét elkezdtem fogyasztani a citromfű teát, a tüneteimre viszont már nem volt hatással. Sőt, több más új tünet is jelentkezett rajtam.

Állandó jellegű tüneteim: bal szem tikkelés, erős és kellemetlen tarkó fájdalom, szédülés érzete álló helyzetben, rossz közérzet.

Időszakos tüneteim: szívtájéki fájdalom, végtag zsibbadás, halálfélelem.

A tegnapelőtti nap folyamán annyira gyengének éreztem magam, hogy majdnem összeestem álló helyzetből. Ekkor felkerestem egy ügyeletest, aki javasolta, hogy szedjek Magne B6 vitamint.

2 napja szedem a gyógyszert, a tarkó fájdalmam gyengült, a szív környéki fájdalmat sem tapasztaltam az elmúlt két napban, a szem tikkelésem még jelentkezik, de már csak néhány alkalommal naponta, a halálfélelmem elmúlt teljesen.

Viszont a tarkó fájdalmam nem szűnt meg, szinte állandó jelleggel érzek egy szédülés jelleget, amikor állok, és a végtag gyengeség érzetem sem múlik. Bal lábam járás közben észrevehetően zsibbad az elmúlt két napban. Amikor járok, úgy érzem mintha alkoholt fogyasztottam volna (picit imbolygok, nehezebben tartom a kiszemelt irányt).

A tünetek alváskor nem jelentkeznek. Nagyon nyugodt álmom van. A felkelés után kb. 1 órán keresztül szinte tünetmentes vagyok. Fekvő helyzetben kb, 1 óra alatt a tünetek szinte teljesen elmúlnak, alig érzékelhetőek.

A Megne B6-ot először napi 3x2 tablettát szedtem majd tegnap estétől kezdődően csak 3x1-et (hasmenésem volt, és javasolták az adag csökkentését).

Nem: férfi

Életkor: 27 év

Testalkat: 170 cm, 83 kg

Étrend: napi 2x étkezem + 2-3 liter víz.

Gyógyszer: Magne B6, más gyógyszert nem szedek. Tehéntejre érzékeny vagyok.

Az elmúlt pár évben a fent leírtakból egyik tünet sem jelentkezett rajtam.

Tud esetleg javaslatot tenni állapotomat illetően?

Köszönöm válaszát!

Hirdetés

Válasz:

Számos, szerteágazó panaszt említ, melyek között lehet is meg nem is összefüggés.

1.) Nem világos, hogy a székletben a vér friss piros volt-e, vagy laboratóriumban megerősített úgynevezett occult, azaz rejtett vérzés. Feltételezem, hogy ha SBO-ra került vele, akkor friss piros vér lehetett. Ha igen, akkor korát tekintve feltehetően aranyér az oka, ezt proctológus szakembernek kellene megmutatni, bár ha volt colonoscopia, annak is észre kellene vennie. Hogy ez többször ismétlődik, ez is inkább ezt erősíti meg... illetve felvetődik még bélgyulladás lehetősége is. Ezt kizárni szintén colonoscopiával lehetne, de ez esetben a beleket ki kellene tisztítani alaposan. Nem világos, hogy az SBO-ra történt bekerülést követően volt-e ilyen előkészület? Negatív colonoscopia: nem valószínű a bélgyulladás. (A colonoscopia nem tévesztendő össze a rectoscopiával: 1-1.5 méter, szemben a 30-45 cm-es vizsgálattal.)

2.) Nem tudom történtek-e neurológiai vizsgálatok? A tikkelés mögött lehet banális ok is, - pl. kialvatlanság, alvászavar, stressz, túlhajtott életmód stb. - és komolyabb eltérés is. Nem akarnám ijesztgetni, megoldás: ha nem múlik, feltétlen lássa neurológus szakember. A bizonytalan járás miatt is indokolt lenne, a szédülésről nem is beszélve... Van-e a szédüléskor hányinger?

3.) Nem említett semmilyen laborvizsgálatot: vagy nem történt vagy negatív volt minden?

4.) A tarkófájdalom inkább vérnyomás ingadozásra utal, javaslom, hogy rendszeresen mérje, és írja le: napi 5-6x-i mérés, reggel ébredéskor az első az ágy szélén ülve, majd délelőtt, kora délután, délután és este legyen. Az összes adatot felírni időponttal együtt, és orvosnak megmutatni, kb. 7-10 nap után. (FIGYELEM: csuklós mérő nem jó, nem hitelesített! Bármely patikában csak felkaros automata, egyedül használható vérnyomásmérőt vegyen! Ebből megállapítható, hogy fennáll-e magas vérnyomás betegség, vagy netán az ún. Shallong pozitivitás: ez egy viszonylag gyakori eltérés: álló helyzetben lassabban kompenzálnak az ér keresztmetszetek, emiatt a vérnyomás ingadozik fekvő és álló helyzetben. (Más a nyomás a palackban is, ha áll, vagy ha fekszik a vízoszlop magassága miatt...) Ez főleg idősebbeknél gyakoribb, de lehet fiataloknál is, meg kell szokni.

5.) Mindent figyelembe véve, ha a panaszok citromfű teára elmúltak, feltehetően nem voltak komolyak, csakúgy, ha Magne B6-ra múltak. Testsúlya és magassága alapján: BMI 28, 7, ideálisnak tekinthető. Sportoljon sokat: inkább cardio edzéseket javaslok, minden szempontból jobbak, mint csak a "gyúrás".

Üdvözlettel: Dr. Lassu Imre, háziorvos, üzemorvos

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés