Ezeket látta már?

Fejfájás kiskamaszkorban

2012.03.22. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Kiskamasz lányom kb.1 éve panaszkodik fejfájásra,szédülésre, rossz közérzetre. Szemészeten voltunk.Sajnos rövidlátó és szemüveges lett. Használja rendesen.Van némi súly probléma is. Voltunk pajzsmirigy vizsgálaton.Szerkezeti eltérés van de tenni való vele nincs.

Ma viszont mr vizsgálaton volt ahol ez írták : a sella jórészt liquor jelmenetelű,csak az alján látható keskeny hypophysis állomány. Vélemény:részleges üres sella. Az orvos elmondása szerint valami nem fejlődött ki a gyerek agyában.Nem értettem semmit.Azt mondta ez nem okoz problémát de menjünk idegsebészetre és ott többet tudnak mondani. Utána olvastam és nekem nem úgy tűnik,hogy ez egy nem elhanyagolható része az agynak. Mi baja lehet a gyereknek és mit okozhat ez a diagnózis?

Nagyon okos és kitűnő tanuló. De a rosszul létek már kiborítják. Azt monda az orvosunk ez a baja nem okozza fent említett panaszokat. Hogy mi okozza nem tudtuk meg .Amit meg találtak nem tudom mi. Válaszukat előre köszönöm és további szép napot.

Egy aggódó anyuka.

Válasz:

Tisztelt Édesanya!

Aggodalma abszolút érthető - helyes hogy iskolás lánya fejfájásos panaszait komolyan vették és megkezdték kivizsgálását. Ennek egyik lépcsője valóban a szemészet, de szükséges, hogy fül-orr-gégész illetve fogász is lássa a gyermeket. Néhány kérdés még: Laborja volt? A koponya MR-t gyermekneurológus kérte? Fejfájás-naplót vezet?

Az üres sella (empty sella) egy szindróma, mely akkor alakul ki, ha valamilyen okból kifolyólag a sella-ban normálisan helyet foglaló agyalapi mirigy mérete lecsökken, a liquor tömegesebb jelenléte miatt. Többnyire a sella üregi mérete is megnagyobbodhat, a hormontermelés érintetté válhat, fejfájás alakulhat ki.

Ha a fenti kivizsgálási vonal egyikén sincs további kezelnivaló, érdemes a neurológus, vagy endokrinológus segítségét kérni a hormonműködés megítélésében. Ritka esetben van szükség további - pl. idegsebészeti irányban - lépések megtételére.

Jobbulást kívánunk,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz