Ezeket látta már?

Fejfájás, mi lehet a háttérben?

2011.10.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

... óta járok mindenféle orvoshoz, mert nem tudják kideríteni a fejfájásom okát. Sok fajta kivizsgáláson voltam, de nőgyógyásznál nem. Mindenféle véreredmény kimutatásom volt, hormonális kivizsgálás is vérből. Ön szerint ez vonatkozik a női megbetegedésekre is? Mert mindent rendben találtak, de nőgyógyászhoz nem küldtek. El kell mennem, vagy ez azt jelenti, hogy nőgyógyászati szempontból is minden rendben van? Tehát arra vagyok kíváncsi, hogy ezekből a mindenféle vértesztekből rájöttek volna, ha valami 'női' betegségem van?

Válasz:

A leírtak alapján pontosabban nem tudtam kideríteni, milyen orvosoknál járt az elmúlt időszakban.

A laboratóriumi vizsgálatok végzése természetesen fontos, de fejfájás esetén még sok más egyéb vizsgálat is igen lényeges. Csak kettőt említenék, amely - amennyiben nem történt meg - nem nélkülözhető a fejfájás okának kiderítésére:

1. neurológiai, tehát ideggyógyászati vizsgálat és/vagy fejfájás-ambulancia, képalkotó vizsgálat (CT, MR), esetleg EEG, amennyiben a neurológus szükségesnek látja.

2. reumatológiai vizsgálat, a fejfájás esetleges mozgásszervi (gerinc, csigolyák, meszesedés stb.) okának felderítésére.

Ezek nélkül igen nehéz lenne tisztázni bármely típusú fejfájás okát - már csak az egyéb betegségek kizárása miatt is.

Javaslom tehát a szakorvosok mielőbbi felkeresését, természetesen a nőgyógyászt is, de célszerűbb lenne az előző kettőt követően.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz