A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Felnőttkori pattanás

#EgészségKalauz
2017.04.07. Módosítva: 2017.04.30.

Kérdés:

Tisztelt Doktornő/Úr!

33 éves nő vagyok, kb. 5 éve küzdök pattanásokkal. Felmerült a gyanú, hogy gond lehet a pajzsmirigyemmel, egy ismerősöm szerint a T3, T4, anti TPO megmutathatja, ha baj van. Korábban a háziorvos elküldött laborvizsgálatra, de ott csak a TSH hormont nézték, az rendben volt. Valamint végeztek ultrahang vizsgálatot is, a nyakon kóros nyirokcsomó nem volt látható. Szeretném megkérdezni, hogy ezek alapján lehet még esélye annak, hogy a pajzsmiriggyel van gondom, vagy más területet vizsgáltassak meg? Előre is megköszönöm a választ!

Hirdetés

Válasz:

Ha a faggyúmirigyek több faggyút termelnek, mint ami kiürül, és a bőrön lévő, egyébként ártalmatlan baktériumok itt megrekednek és elszaporodnak, gyulladás alakulhat ki, létrejön az akné, a pattanás.Tinédzser korban az android hormonok hatására nő meg a faggyútermelés, de felnőttkorban is előfordul, hogy a hormonális állapot felborulása okozza. A női-férfi hormonok, a stresszhormonok szintjének meghatározása segíthet ennek kizárásában. Gyakori, hogy a rossz emésztés, a nem megfelelő zsírbontás, emésztőenzimek hiánya vezet a szeborreás bőr kialakulásához, ezt a széklet vizsgálattal lehet ellenőrizni. A pajzsmirigyhormon nagyon sok élettani folyamatot irányít, a pattanások kialakulásában nem játszik szerepet. Ha a TSH szint normális tartományban van, a pajzsmirigy hormon termelése megfelelő.

Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.