Ezeket látta már?

Félrenyelés: a hangtalan, erőtlen köhögés a legrosszabb jel! Orvos magyarázza el, mit kell tenni

félrenyelés köhögés dechoker légúti idegenn test fulladásgátló eszköz

Pillanatokon múlhat az élet - fontos tudni, hogyan segíthetünk!

A szülők egyik legnagyobb félelme, hogy a gyerekük félrenyel, de ilyen helyzet bárkivel, bármely életkorban előfordulhat.

Mi a félrenyelés?

Félrenyelésnek nevezzük, ha evés közben egy ételdarab nem a nyelőcsőbe, hanem a légutakba kerül, ami legtöbb esetben köhögéssel távozik a légutakból. Előfordulhat, hogy a nagyobb falat, vagy gyermekeknél egy idegentest (pl. játék) részben vagy teljesen elzárja a levegő útját. Az idegentest lenyelése bárkinél elfordulhat, többnyire azonban kisgyermekeknél, illetve felnőtteknél alkoholos befolyásoltság, időskori demencia vagy egyéb pszichiátriai megbetegedés esetén gyakrabban előfordulhat.

Mit tehetünk sürgős helyzetben?

A Vakcinainfó - Az orvos válaszol team egyik orvosa közérthetően összefoglalta a leghasznosabb tudnivalókat:

  1. "Ha valaki félrenyelt és jól hallhatóan erőteljesen köhög, akkor azon túl, hogy nem hagyjuk magára és biztatjuk a további köhögésre nincs dolgunk. Nem kell a hátát paskolgatni és nem kell itatni, csak bíztassuk, hogy köhögjön tovább.
  2. Amennyiben a köhögés halk, hangtalan, erőtlen, akkor azonnal lépni kell. Kiabáljunk segítségért, majd 5 erőteljes háti ütést kell alkalmazni. A beteget enyhén előredöntjük, majd a lapockák közé kell határozottan ütni, miközben a másik kezünkkel megtámasztjuk a beteget, hogy nehogy előreessen az ütés hatására. Amennyiben kijött a légutakat elzáró idegen test, akkor több ütést nem kell már a beteg hátára mérni.
  3. Ha az 5 háti ütést követően sem jött ki a légúti idegen test, akkor 5 hasi lökést, más névem Heimlich műfogást kell alkalmazni. Ehhez az egyi kezünket szorítsuk ökölbe, másik kezünkkel pedig fogjuk meg az öklünket és helyezzük a kezeinket a beteg gyomrára, úgy, hogy hátulról öleljük át a beteget, és a karjainkkal a beteg karjai alatt nyúljunk át. 5 db határozott hátra és felfele irányuló lökést alkalmazunk egymás után. Természtesen, ha kijött a falat, akkor nem folytatjuk tovább a lökéseket.
  4. Amennyiben továbbra is fullad a beteg, akkor a háti ütéseket és hasi lökéseket ismételgetjük 5-5 arányban. 5 háti ütés, majd 5 hasi lökés, majd 5 háti ütés és ismét 5 hasi lökés...
  5. Amennyiben a beteg elveszti az eszméletét, akkor azonnal mentőt hívunk (112 vagy 104) és megkezdjük az alapszintű újraélesztést. Előtte nem nézünk hosszan a beteg szájába, nem turkálunk benne vakon. Csak a jól láthatóan ott lévő idegen testet távolítsuk el az újraélesztés előtt, majd 30 mellkaskompressziót és 2 befúvást váltogatunk, amíg a beteg magához nem tér vagy a mentőegység ki nem ér és azt nem mondja, hogy hagyjuk abba.

Ha a mellkasi nyomások és hasi lökések sikeresek voltak, akkor is azonnali orvosi vizsgélat szükséges, így keressék fel a legközelebbi sürgősségi osztályt vagy hívjanak mentőt.

Csecsemők és gyermekek esetében is nagyon hasonló a protokoll

Néhány különbséget kiemelnék:

  • Csecsemőknél nem alkalmazunk hasi lökést, hanem helyette 5 mellkasi nyomást végzünk. Ilyenkor két ujjunkat a csecsemő mellkasának közepére helyezzük és határozottan és gyorsan lenyomjuk a mellkas egyharmadának mélységéig és felengedjük. Pont úgy, mint az újraélesztés során.
  • Csecsemők esetében az ütéseket, nyomásokat ülve végezzük és a csecsemőt a combunkra fektetjük úgy, hogy a feje a mellkasa alatt legyen vagy egy asztalra helyezzük a csecsemőt.
  • Kisgyermekek esetén a háti ütések szintén ülve, a combukra fektetett gyermekkel kivitelezhetőek. A hasi lökéseket pedig a gyermeket felállítva végezzük.

Fulladásgátló eszközök

Az elmúlt években több fulladásgátló eszközt is piacra dobtak, melyek hasznosak lehetnek egy félrenyelés esetén. A technikájuk pont olyan, mint egy WC-pumpának. Egyszerűen egy maszkot rá kell szorítani a beteg arcára és le kell nyomni, majd vissza kell húzni a kart, mely során az idegen testet kiszippantja a legutakból.

A vizsgálatok még folynak, így egyértelműen még nem ajánlhatóak ezek az eszközök. Eddigi tanulmányok alapján a többségük hasonló eredményeket hozott, mint a helyesen kivitelezett légúti idegen test protokollok. De annál nem hatékonyabbak.

Ellenben biztosan nem pont akkor lesznek kéznél, amikor szükség van rájuk.Szerencsére ritkán történik súlyos félrenyelés, mely során a beteg a saját köhögésével nem tudja eltávolítani az idegen testet. Ezért megvesszük ezeket a csodás eszközöket, majd szép lassan elkerülnek egy fiók legmélyére, hisz hónapok, évek óta nem használtuk (szerencsére). Na, de pont abban a pillanatban, amikor kellene, akkor fogunk kapkodni, hogy vajon hol is lehet... És ilyenkor az idő nagyon sokat számít, azonnal cselekednünk kell.

Ezért azt javaslom, hogy sajátítsák el inkább a helyes légúti idegen test protokollt és a megszerzett tudásuk és a kezük mindig kéznél lesz. Költsék az eszköz árát egy elsősegélytanfolyamra vagy menjenek el az ingyenes Hősképzésre."

Íme néhány szuper személtető videó, melyekből pontosan megtanulhatják, hogy mit kell tenni félrenyelés esetén:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miben különbözik a gyermekek és a felnőttek újraélesztése?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

újraélesztés

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához