Ezeket látta már?

Gyermekkori artritisz, egyéb problémák

2011.09.23. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt doktornő!

Kislányomnak(... éves, JIA-val kezelt már ... éve), 3,5 hónapja hasmenése van.A hasi UH-n megnagyobbodott nyirokcsomókat láttak(2cm, és több kisebb), és a terminális ileus fala kissé vastagabb volt. Az endoszkopia során nem láttak egyértelmű jelet (fekélyeket) a chron vagy collitis ulc. betegségre, de a szövettan és a hasi MR colitisnek véleményezte.leukoszcintigráfiát és SPECT vizsgálat is készült, de még várjuk a leletet. Nagyon aggódom, már 4-5 kg-t fogyott, az amúgy is sovány gyerek.Mi lehet ez?

Köszönettel:

Válasz:

Tisztelt Édesanya!

Kislánya juvenilis idiopathiás arthritisének kezelésében nyilván kiváló reumatológusok vesznek részt, a hasmenés hátterének felderítésében pedig bizonyára gasztroenterológusok is segítenek; nehéz ezen szakemberek véleményéhez bármit is hozzáfűzni.

A folyamatban lévő leukoszcintigráfia (LS) a bélfali gyulladás aktivitását, helyét és kiterjedését fogja mutatni - ott is, ahol esetleg az endoszkóp egészséges nyálkahártyát mutat -, a SPECT pedig működésében mutatja meg az esetleg gyulladt vagy egyéb szöveteket. A JIA kezelésben résztvevő gyógyszerek (NSAID gyulladáscsökkentők - különösen a COX1 gátlók-, illetve bizonyos biológiai terápiás készítmények) mellékhatásként néha okozhatnak hasmenéstől kezdve komolyabb gyomor-bélhuzami problémákig sok panaszt, tünetet. Mindezt bizonyára számításba vették, amikor felírták őket.

A hasi nyirokcsomó-megnagyobbodás, falvastagodás és a pozitív MR lelet (colitis) azonban helyi folyamatra utal; a szakmai irodalomban sok leírás foglalkozik a Crohn vagy colitis ulcerosa direkt kapcsolatával ízületi megbetegedésekkel - egyes leírások szerint akár a bélbetegek 25%-a is érintett lehet különböző fokú arthritisben.

Remélem, valamennyit tudtam segíteni, jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter

Forrás: EgészségKalauz