Ezeket látta már?

Hideg végtagok (Raynaud-kór?)

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Jelenleg 23 hetes terhes kismama vagyok. Már évek óta problémám, hogy nagyon fáznak az ujjaim (kezeimen és a lábaimon is). Régen csak egyszerűen fáztak de mostanra már a körmeim is ellilulnak (már egészen kis hidegtől is). Vérnyomásom 100/60-120/70 Hgmm között szokott lenni. Mitől lehet ez? Kihez forduljak?

Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Válasz:

Éppen itt, néhány nappal ezelőtt írtam választ egy "sorstársának". Ez a betegség, amit leír, nagy valószínűség szerint az ún. Raynaud-kór, vagy Raynaud-szindróma.

A kettő között az a különbség, hogy a kór esetén az erek szűkülete az elsődleges, a szindrómában pedig valamilyen (autoimmun) alapbetegség húzódik meg a háttérben, és az érszűkület ennek csak következménye.

Egyébként magát a jelenséget csak egyszerűbb eszközökkel lehet kezelni, pl. a végtagok melegen tartásával, kímélésével (még: a dohányzás, alkohol kerülésével) a lehetőségekhez mérten.

Most a terhesség alatt nem érdemes ennek komolyabb kivizsgálásával foglalkozni, azért meg kell említenie a háziorvosnak és a nőgyógyásznak is természetesen, tudjanak róla.

A terhességét, szülést, gyermekágyat követően azonban érdemes lenne az esetleges autoimmun problémának utánamenni, hogy fennáll-e egyáltalán. Ezt reumatológián, vagy klinikai immunológián lehet alaposabban kivizsgálni.

Jó egészséget Önnek és a babának is!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz