Ezeket látta már?

IBS, vagy bélprobléma?

2017.04.17. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Üdvözlöm!

26 éves nő vagyok! Azzal a probélmával fordulok önhöz, hogy szeretném kideríteni, mi okozza az összetett panaszaimat! Előzményként annyi hogy 7 éve szedett fogamzásgátló tablettát hagytam abba, 2016. decemberében! Januárban kezdődtek a tünetek, hosszabb téli szünetről tértem vissza óvodába dolgozni, (ahol elég nagy a stressz helyzet, hajtás, az utóbbi 1 évben, hiszen egyedül viszem a csoportomat), és eléggé a lelkemen viselem a dolgot. A panaszaima következők voltak: január 2. hetében szív tájéki szúrást éreztem, jól meg határózóan a bal oldalról, a bal karomba kisugárzóan (nem zsibbadt)! Megijedtem, mert nyugalomban jött elő, erősen szúrt és mintha szorított volna, féltem hogy szív eredetű, így sürgősségire kerültem vele, ott labor vizsgálattal tüdőembóliát, szív problémát kizártak, EKG-t csináltak, amin nem találtak semmit, nem jellemző a magas vérnyomás nálam, inkább az alacsony, voltam akkor mellkas röntgenen, nem láttak semmit, hazaengedtek! 1-2 hétig enyhültek a panaszaim, majd visszatért a bal oldali szív tájéki szúrás, bal alhasi szúrással társulva, ami néha lefele a térdemig sugároz majd kismedencei fájdalom és derék fájdalom ez is mind a bal oldalra lokalizálódva! Visszamentem a kardiólógushoz, aki kezelt, onnan tovább küldött hasi UH ra, nőgyógyászati vizsgálatra, ahol szintén mindent rendben találtak, kaptam egy teljes vérképre beutalót, ott a CRP volt magasabb az átlagnál, de nem túlzottan! Következő lépésként gasztroentrológushoz, bár kicsit tartok az endoszkópos vizsgálatoktól, de ha muszáj, akkor muszáj! Elejtették, hogy lehet akár mozgásszervi akár, bélprobléma vagy gyomor! Sok helyen olvasgatok, próbálok utána járni, valóban lehet bélgyulladásra gondolnom, hiszen a székelési szokásaim is megváltoztak, néha szorulásom van, nyákos széklet 3-szor előfodult már. Vér a székletemben 2-szer volt, amit a háziorvos aranyérnek ítélt, van is külső belső aranyerem, az erőlködéstől valószínű! Ön szerint utalhat ez bélproblémára? Gyulladásra esetleg? Csak azt nem értem, hogy a mellkasi, szív tájéki szúrás hogy függhet össze vele, mert egy bélproblémánál sem említik a kettő összefüggését! Vagy esetleg IBS tünetei lehetnek ezek, és elképzelhető, hogy pszichés, stresszes alapon vannak a tünetek? Azért aggódom, mert ez már január közepe óta fennálló tartós probléma! Köszönöm előre a válaszát!

Válasz:

Tisztelt Asszonyom!

Szívtáji szúró fájdalma kapcsán részletes vizsgálatok történtek, melyek az esetleges "komoly" szívbetegség fennálltát kizárták. Felmerül egy jóindulatú, ártalmatlan elváltozás, ún. mitralis prolapsus lehetősége, melyet szívultrahanggal lehet vizsgálni. Miután kardiológusnál már járt, ez minden valószínűség szerint megtörtént.

Hasi panaszai kapcsán valóban szükséges a gasztroenterológiai szakvizsgálat, és szükséges a vastagbéltükrözés az esetleges szervi eltérések (vastagbélgyulladás, diverticulosis) kizárása céljából. Amennyiben ez negatív eredményt hoz, mind mellkasi, mind hasi panaszait a stressz magyarázza, több pihenés, kikapcsolódás, recept nélkül kapható gyógyhatású készítmények (pl. citromfű tea) javasoltak. Amennyiben ezek nem hoznak megoldást, psychiatriai szakvizsgálat jön szóba amiatt, hogy szükség esetén korszerű szorongáscsökkentő gyógyszerhez jusson, melynek szedése sokszor csak kb. fél évig szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Szemerédi László, belgyógyász, kardiológus, háziorvos

Forrás: EgészségKalauz