A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

IBS vagy más?

#Gasztroenterológia
2017.02.09. Módosítva: 2017.02.23.

Kérdés: Évek óta küzdök puffadással, változó állagú széklettel. A hasi uh-on mindent rendben találtak (kivéve 1 db 5 mm-es epekövet, ami görcsöt még sosem okozott, évek óta van). Kettős kontrasztanyaggal végzett gyomorröntgenen kis fokú refluxot fedeztek fel, és azt írták a papírra, hogy görcsös patkóbél. Laktóz és glutén genetikai (szájnyálkarhártya törletből vett) vizsgálaton azt az eredményt kaptam, hogy glutén érzékeny nem vagyok, laktóz érzékenység pedig nagy valószínűséggel nem áll fenn. Vérvételen néztek helicobactert, az negatív lett. Panaszaim: hasi feszülés köldöknél és azzal egy vonalban, néha a bordaívek alatt. Kellemetlen érzés, változó állagú széklettel. (Ez néha nagyon világos, fényes.) Mi állhat a panaszok mögött? Előre is köszönöm a választ!

Hirdetés

Válasz:

A panaszok a rossz, elégtelen emésztésre utalnak. Ha az étel lebontása nem megy teljesen végbe, akkor a félig lebomló anyagokból gáz keletkezik, ez puffadást és bélgörcsöket okoz, izgatja a bél nyárkahártyáját. A gluténérzékenység (lisztérzékrnység, cöliákia) a vékonybél felső szakaszán hoz létre autoimmun gyulladást. A leírt tünetek ez utóbbit valószínűsítik, a liszt elhagyásával a panaszok csökkennek, a bélbolyhok regenerálódnak. Az epekövességben az epe mennyisége elégtelen az emésztéshez, ez is hasi feszüléshez, puffadáshoz vezet. Mindenképpen a megfelelő étrend megválasztása szükséges.

Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.