Ezeket látta már?

Ízületi fájdalmak, kopás, meszesedés

2011.03.03. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyámak több hónapja fáj a jobb lába, már volt mindenfajta viszgálaton, a reumán azt mondták meszesedése van. Sajnos a gyógyszerek nem használnak amiket kapott, és most már nem csak a jobb lába a dereka is fáj. Járt fizikoterápiára, masszírozásra egy ideig nem voltak fájdalmai, de mióta újra vissza ment dolgozni megint nagyon fáj a lába.

Most ortopédiára akarunk menni mert más betegségre gondolunk. Kérdésem az lenne milyen más betegség jele lehet ez a lábfájdalom, illetve ha ez valóban meszesedés okozza milyen alternatív gyógymód létezik erre?

Előre is köszönöm válaszát!

Válasz:

A leírtak alapján elképzelhető, hogy kedves édesanyja esetében akár két dolog, két jelenség is "ütközött", az egyik az ízületi panasz, derék- láb stb. fájdalma. A másik viszont lehetséges egyidejűleg a csontok megritkulása, tehát a változókor utáni oszteoporózis, mellyel fokozódik a csontok törésveszélye.

Tehát a "meszesedés", pontosabban kopás mellett érdemes - ha ez még nem történt meg esetleg - ODM-mel a csontritkulás irányában is vizsgálatot végez/tetni.

A reumatológus a kopás esetén részben fizioterápiával, részben gyógyszeradással tud segíteni, a csontritkulás mérséklésére is léteznek gyógyszerek, valamint vénymentes készítmények, de mindezeket a kezelőorvossal kell megbeszélni természetesen.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz