Ezeket látta már?

Kézfeji hidegség, zsibbadás

2011.02.01. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: T. Doktor úr!

Bal kezemen a középső ujjam hidegre hirtelen elfehéredik zsibbad,majd a gyűrűs és mutató ujjaim is, és csak meleg hatására múlik el a tünet. A kezeim télen szinte mindig hidegek, és az ujjaim végei is mindig fehérebbek, mint a kézfejem. Voltam angiológiai vizsgálaton, vérvételen /pajzsmirigy/ illetve reumatológián.

Azt állapították meg, hogy nem a Raynaud szindróma okozza a tüneteket. Van egy nyaki porckorong sérvem is, amely egy eret elnyom a nyakamnál, és azt mondta a doktornő, hogy ettől van a kézfehéredés. Viszont nem jelentkezik ez a fehéredés tavasztól-tél elejéig, tehát csak a hidegtől. Az lenne a kérdésem, hogy van-e még bármilyen más vizsgálat, hogy megállapíthassák, valóban nem a előbb említett szindrómáról lehet szó.

Nagyon félek, hogy ez a betegség lenne a problémám. Harmincas nő vagyok.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel:

Válasz:

A leírtak viszonylag tisztán tükrözik az Ön esetében a Raynaud-jelenséget. Mivel nyaki tünet, zavar is fennáll, valóban könnyen elképzelhető, hogy ezzel is kapcsolatos. Ha a melegebb időszakban nincsenek panaszai, az eléggé a Raynaud felé billenti mégis a mérleget. A leírt vizsgálatok korrektek, tehát miután egy autoimmun jelenségről van szó, az angiológia, reumatológia (+ az endokrin vizsgálat) erre elegendő.

Magát a Raynaud-kórt - ha ez tisztán az lenne különösebben nem lehet kezelni, van néhány keringésjavító gyógyszer, amely a perifériás erekre hat, egyébként pedig óvni kell a hidegtől minden módon. Érdemes lenne figyelni, hogy néhány év távlatában ez romlik, vagy nagyjából állandó zavart, problémát jelent. Klinikai immunológus és/vagy reumatológus szakorvosok foglalkoznak elsősorban az autoimmun zavarokkal.

A nyaki szindróma is közrejátszhat ebben, de mivel "szezonfüggő" - ennek nem túl nagy lehet a jelentősége.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához