Ezeket látta már?

Kézzsibbadás, fájdalmak

2011.01.25. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kb. 1 hónapja zsibbadnak az ujjaim a kezemen. A zsibbadás elsősorban éjszaka jelentkezik, de sokszor nappal sem múlik el. Emellett fáj a nyakam és a jobb vállam. A zsibbadást mindkét kezemen érzem, bár nem egyforma mértékben. Már több orvosnál jártam (reumatológus, nyaki röntgen, neurológus). A nyaki röntgen nem mutatott ki semmit. Kaptam beutalót ENG és EMG vizsgálatra, de addig is a neurológus B vitamint és Tegretol CR (200mg) gyógyszert írt fel. Elolvastam ennek a gyógyszernek a tájékoztatóját, és megijedtem. Ugyanis nekem semmi olyan problémám nincs, mint amire a tájékoztató szerint ez a gyógyszer való. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a gyógyszert a tájékoztatótól eltérő esetekben is szokták alkalmazni? Mert és sem epilepsziás, sem depressziós nem vagyok, és nem tudom, hogy merjem ?e bevenni ezt a gyógyszert.

Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

A levelében részletezett kézzsibbadás és a kísérő nyaki és vállból eredő fájdalmak felderítése ezek szerint bonyolultabb feladat, tehát nem egyszerűen nyaki vagy hát gerinckopásról, csigolyabántalomról lehet szó.

A B-vitamin és a Tegretol adása indokolt: a B-vitamin/ok általában is jótékony hatásúak az idegi eredetű problémákkal, fájdalmakkal kapcsolatban. A Tegretol (carbamazepin) adása pedig azért indokolt, mert ahogyan Ön írja - valóban elsősorban epilepsziákban és depressziós kórképekben adják, de az orvosi irodalomban jól ismert, hogy egyes antidepresszánsoknak jelentősebb fájdalomcsillapító hatásuk is van az ún. neuropátiás (speciális idegi eredetű) fájdalmakban. Így tehát az orvos által előírt dózisban alkalmazhatja a gyógyszert, a leírtaktól eltérő egyéb mellékhatás stb. nem várható.

Amennyiben a további vizsgálatokkal a fájdalmak pontosabb oka felderíthető, célzottabb kezelést lehet majd alkalmazni.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz