Mindenki ezt nézi most!

Köldök körüli fájdalom

2011.06.17. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt DOKTOR úr!

nagyon éles szúrást , fájdalmat érzek a köldököm felső pereménél. Néha egy keményebb csomó is érezhető. Voltam hasi ultrahangon, nem találtak semmit. Menstruáció környékén ez a fájdalom még nagyobb. Meg sem lehet érinteni. Nőgyógyásznál voltam, a válasza az volt, hogy "nem tudom". Ha tud kérem segítsen. Köszönöm.

Válasz:

Az orvosi gyakorlatban egyáltalán nem ritka jelenség a köldök körüli fájdalom, mint tünet. Természetesen, mint minden tünetnek, többféle oka is lehet, ezek közül sorolunk fel néhányat.

Elképzelhető esetleg köldöksérv: amely veleszületett vagy szerzett, a köldökben vagy szorosan a köldök mellett elhelyezkedő kis előtüremkedés. Ennek - ha szükséges - műtéti megoldása lehet.

Felmerülhet egyszerűbb ok is: banális gyomorrontás, vírusfertőzés. Igen ritkán lehet komolyabb betegség a háttérben.

Érdemes végiggondolni - és átbeszélni a z orvossal pl. az elmúlt időszak hasi panaszait végigbeszélnie (láz, széklet, étvágy, szélgörcsök, hányinger-hányás, stb.), esetleg széklettenyésztéses vizsgálatokra is szükség lehet.

Azt kell alaposan figyelembe venni, hogy a panasz, tünet ismétlődik-e, ha igen, milyen rendszerességgel, jellegében erősödik, romlik, vagy éppen enyhül. Mi váltja ki, ezt pontosan megfigyelte-e?

Egyszerű esetben néhány tanács:

Ma már számos probiotikum elérhető, érdemes lenne kipróbálnia, valamint kerülni a csípős-fűszeres ételeket, vagy amelyek refluxot okozhatnak.

Első olvasatra nem tűnik nőgyógyászati jellegű panasznak, de érdemes lenne ismét végigjárni a kört: a köldöksérv sebészeti kérdés, a gyomorrontás, vírusfertőzés és egyéb "hasi tünetek" a gasztroenterológust illetik. Esetleg mindezek után lehetne ismét felkeresni nőgyógyászt, de egy másik szakembert.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz