Ezeket látta már?

Lábdagadás, tünetek, hová forduljunk?

2012.07.09. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Dr-úr!

Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy dagadnak a lábaim (bokám) zokni elég hamar elnyomja még akkor is ha eléggé bő a szára, nem vizes,ezek a dagadások általában munka után jelentkeznek és akár1-2 napig is eltartanak, 12 órában dolgozom kevés pihenővel. Kb 1 hónapja voltam EKG-n és szív UH-n mindent rendben találtak, labornál is. Érdeklődnék, hogy ön szerint mitől lehet ez a dagadás, a munka, a napi 12 óra talpon? Vagy esetleg más?

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A lábdagadás hátterében is sok minden húzódhat meg, most ne csak általánosságban beszéljünk, de lehet végtagi érbetegség, cukorbetegség miatt kialakuló érbetegség, de lehet esetleg fertőzés következménye is.

A leírása alapján valószínűsíthető a végtagra korlátozódó érbetegség, ödémás hajlam. A végtagi vénabillentyűk elhelyezkedése miatt sokkal könnyebben tud kialakulni pangás a lábban ugyanis - főként hogy jelezte a napi 12 órás álló helyzetben való munkavégzést.

Csak visszakérdeznék, hogy pihenőidőben, otthon, és nem álló helyzetben is dagadnak a lábai?

Nem derült ki néhány egyéb hajlamosító tényező, pl. egyéb korábbi betegségek, gyógyszerszedés, dohányzás, magas vérnyomás stb.

Ami javasolható: van külön angiológiai/érsebészeti szakrendelés, őket kellene felkeresnie ezekkel a panaszokkal! Életmódi váltás is fontos lenne, de ezt a szakorvos elmondja majd Önnek.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz