Ezeket látta már?

Májcisztám van: valóban nem kell foglalkozni vele? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

máj, májciszta, ultrahang, vizsgálat, endometriózis, orvos válaszol

Tisztelt orvosok! Voltam hasi UH-n, ahol 22 mm-es májcisztát láttak, amire azt mondták nem kell vele foglalkozni.

Szeretném segítségüket/javaslatukat kérni. 36 éves nő vagyok. Rendszeresen jobb oldali hasi fájdalmam van és ugyanúgy jobb oldalon a karom is fáj. Hetente egyszer van székletem, nagyon ritkán előfordul többször is, de az egy meg szokott lenni. Voltam hasi UH-n, ahol 22 mm-es májcisztát találtak, amire azt mondták nem kell vele foglalkozni.

Valóban nem kellene ezzel foglalkozni?

Ezek az előzményeim:

Van egy gyermekem, aki sürgősségi császárral született, majd a sebem elfertőződött. Endometriózisom van, 2019-ben a jobb petefészkemen volt egy 5x5 cm-es csokoládé ciszta, laparoszkóppal műtöttek, ekkor csonkolták a petefészkemet. Kb. 1 évig tünetmentes voltam, azután ismét kiújult a jobb petefészkemen. Ezért rendszeresen szedek gyógyszert, korábban Visanne-t, most Tubanist. Az endometriózis klinikán azt mondták, hogy a jobb oldali hasi fájdalmamat nem az endó okozza, mert a gyógyszer dolgozik, így jelenleg nem látszik semmi.

Előtörténet, hogy mielőtt szakértő orvos látott volna a nőgyógyászok, akiknél voltam jobbnál jobb javaslatokat tettek, nem hittek nekem, hogy fájdalmaim vannak. Az egyik azt mondta menjek fürdőbe lazítani, a másik szerint ne egyek gyümölcsöt, mert attól puffadok. Szóval ezután derült ki az endometriózis...

A családban sok daganatos megbetegedés történt: vastagbélrák, agydaganat, tüdőrák. A kérdésem lényege az lenne, hogyha a háziorvos is azt mondja, hogy ne foglalkozzak a májcisztával az valóban jó? Milyen vizsgálatokra lenne érdemes elmennem? Köszönöm szépen előre is javaslatukat.

Kedves kérdező! A májciszta valóban ártalmatlan, altalaban ultrahanggal jól diagnosztizálható, de 3-6 hónap múlva javasolt a kontrollja, májfunkciós eltérések esetén gasztroenterológiai szakvizsgálat javasolt. Panaszát nem valószínű hogy okozza, nagyobb ciszták a méretük miatt szoktak panaszt okozni, de ez nem számít nagynak. A jobb oldali hasi fájdalom miatt gasztroenterológiai vizsgálat szóba jön, részletesebb anamnézissel az esetleges okok is felmérhetőek.

További cikkek a rovatból:

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához