Ezeket látta már?

MCTD és pajzsmirigy-betegség

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megkérdezni hogy ez a betegség kialakulhat e pajzsmirigy alulműködés miatt,mert a múlt évben a gyógyszer szedését megváltoztatta a háziorvos és így a hormonszintem teljesen összezavarodott. Az endokrin rendelésen beállították 125mg L-thyroxinra.A bokám térdem és a kezem bevolt dagadva menni nemtudtam a kezem teljesen erötlen volt és az ujjaim begörbültek mint a csirke lábán a karmok. Az ORFI -ban kaptam Medrol 4 mg, Diclac 75mg gyógyszert amit most is szedek, de a körzeti reuma rendelésen még Trexán 2,5mg-ot. heti 4 tablettát kel szedni amit mostkezdtem el három hete.Meddig kell a gyógyszereket szednem ? Ez a betegség egy teljesen különálló dolog vagy ha a pajzsmirigy hormon rendbe jön akkor ez is javul vagy elmúlik? Köszönettel

Válasz:

Kedves Veronika!

A múltkor már leveleztünk a kevert kötőszöveti betegsége ügyében.

Akkor nem említette a pajzsmirigy-problémát, most utánanéztem, nem tűnik valószínűnek, hogy ez a két betegséggel egymással kapcsolatban lenne.

A pajzsmirigy-alulműködést a hormonnal lehet rendezni, ez tartós terápiát igényel.

A MCTD pedig szintén hosszú távon kezelendő, ennek szerei miatt (főként a Medrol és a Trexan adása miatt) igen rendszeres és alapos kontroll szükséges, ahogy az előző levélben is említettük már.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz