A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Megkésett beszédfejlődés

#Gyermekgyógyászat
2017.03.06. Módosítva: 2017.03.16.

Kérdés: Tisztelt doktornő/úr!

Két és fél éves kisfiam nem akar beszélni, csak mutogat nyögdécselve bólintással jelzi az igényeit vagy válaszol a kérdéseimre.

Mindent megért és ő is megérteti magát, utasításokat követ, a hallásával szerintem nincs gond, de jövő héten oda is elviszem vizsgálatra.

A cumit is elhagytuk két hónapja, hogy az se akadályozza a beszédben, de egyszerűen nem akar megszólalni, csak bólogat mosolyogva, mikor kérem tőle, hogy válaszoljon a szájával!

Nagyon el vagyok keseredve, van egy 6 éves nagyfiam, ő is későn kezdett beszélni, és dadogott is, de három éves korára rendeződött itthon a beszéde, most csak logopédus fejleszti kicsit az oviban.

Nyugodt családi körülmények közt nevelkednek és nem értem, mi lehet a gond!

Kérném, ezen elmondottak alapján, lásson el tanáccsal, hogy mit tegyek, mert szeptemberben szeretném oviba vinni és zavaró neki is és nekem is, hogy állandóan találgatnom kell, hogy mit szeretne.

Különben egy vidám, jókedvű, pörgős kis lurkó, és úgy érzem, hogy ez neki sem jó, hogy nem tudja kifejezni magát.

Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm!

Hirdetés

Válasz:

Kedves Aggódó Szülő!

Fiúkra jellemző, hogy a beszédfejlődésük kissé lassabb. Ez nem azt jelenti, hogy nem fognak tudni beszélni, pusztán arról van szó, hogy azok a bonyolult izommozgások, amik a beszédhez szükségesek, lassabban érnek meg az önálló, spontán beszédre. Leírása alapján biztos vagyok benne, hogy mindent megért. Pusztán kifejezni nem tudja még magát. Majd egyszerre, látványosan fog ez beindulni, s attól kezdve nincs megállás a beszédben... Beszélgessenek sokat vele egyszerű szavakkal.

Üdvözlettel: Dr. Blatniczky László, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.