Ezeket látta már?

Megtilthatom, hogy lélegeztetőgépre tegyenek? Az orvos válaszol

oxigén, lélegeztetőgép, koronavírus, covid-19

Kedves Orvosok! Van arra lehetőség, hogy megtiltsam, hogy bármikor, bármiért lélegeztetőgépre tegyenek?

55 éves férjem 12 nap alatt sepsis miatt halt meg a gépen. Én ezt semmiképp nem szeretném. Borzasztó volt, amit a 12 nap alatt láttam az intenzív osztályon. Mindenki meghalt.

Kedves Kérdező! Először fogadja őszinte részvétemet!

Biztos, hogy szörnyű lehetett a férje haldoklását végignézni. Talán kívülről még szörnyűbb, mint magának a betegnek átélni. Hisz arra van lehetőségünk és mindenáron törekszünk is rá, hogy a beteg ne szenvedjen. Éppen ezért a lélegeztetés mellé sokszor altatunk vagy bódítunk, valamint erős kábító fájdalomcsillapítókat adunk. Így biztosítunk egy emberhez méltó elmúlást.

Sajnos a magyar jogrend nem igazán ad lehetőséget az életfenntartó kezelésekről való lemondásra. Ameddig tudatánál van és nincs súlyos, a döntéskészségét befolyásoló állapotban (például agyi keringészavar vagy súlyos oxigénhiány), addig bármilyen kezelést visszautasíthat. De onnantól, hogy az állapota kritikussá, életveszélyessé válik, eszméletlen lesz, akkor sajnos a jelen jogrendünk nem ad rá lehetőséget, hogy bármilyen kezelést elutasítson.

Még akkor se, ha most, életében, tiszta tudat mellett közjegyző jelenlétében ír egy úgynevezett élő végrendeletet, amiben leírja, hogy milyen esetekben milyen kezeléseket nem kér. Van olyan ország, ahol ez működik, nálunk nem.

Amit javaslok, hogy legközelebbi hozzátartozóival részletesen beszélje át, hogy mit érez és mit szeretne. Amennyiben kritikus állapotba kerül, akkor a hozzátartozói tudnak kommunikálni az orvossal és tolmácsolni az Ön kéréseit. Melyeket az orvosok bár direkt nem vehetnek figyelembe, nem állíthatják le a megkezdett kezelést, de biztos vagyok benne, hogy a további döntéseket vezetni fogja az Ön kérése, már amennyire a lehetőségeik engedik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A folsav enyhítheti a depressziót?

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol