Ezeket látta már?

Mit nézessek meg, ha a családomban gyakori a rák? Az orvos válaszol

szűrések, megelőzés, genetikai vizsgálat, daganatos betegségek a családban

Tisztelt Orvosok! Felmenőim között illetve a családomban sajnos több daganatos megbetegés is történt az elmúlt években.

Ki miben volt érintett: non-hodgkin limfóma, HPV okozta torokrák, laphám rák stb. Mivel többnyire hamar észlelték ezeket, így szerencsére eddig még mindig időben kezdődtek el a kezelések, melyek hatékonyak is lettek. Viszont ezek miatt úgy döntöttünk a férjemmel, hogy szeretnénk méginkább odafigyelni a “megelőzésre”, és szűrésekkel csökkenteni az esélyét egy esetleges megbetegedés késői felismerésének.

Ebben szeretném a segítségüket kérni:

  • Milyen szűrővizsgálatokra szükséges/javallott rendszeresen elmenni? 
  • Van-e olyan genetikai vizsgálat, amelyet érdemes lenne elvégeztetnünk (akár magánklinikán is)? 
  • Létezik-e olyan vizsgálat, amely kimutatja, ha valaki hajlamosabb bizonyos daganatos megbetegedésre? 

Én nőként méhnyakrákszűrésen évente részt veszek, illetve hashimotos pajzsmirigy betegként nyaki ultrahangon kétévente. Hasi ultrahangra is járok 2-3 évente. Évente általános laborvizsgálat is szokott történni a rendszeres tsh csekkolás mellett.

A férjemnek nincs krónikus betegsége, évente nézet egy “nagylabort”. 35 és 37 évesek vagyunk. Én jelenleg szoptatok, van egy 10 hónapos gyermekünk. Megtisztelő válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Ezek az ajánlott szűrések 45 éves korig és afölött - olvasson tovább!

Az orvos válasza

Kedves kérdező! Nagyon örülök, hogy ilyen felelősen gondoljodnak, ezért első körben a megelőzésre érdemes fektetni a hangsúlyt. A dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, egészséges, rostdús táplálkozás már sokat számít a megelőzésben. Emellett a HPV asszociált tumorok megelőzésében a leghatékonyabb a HPV elleni oltás beadatása mind nőknek és férfiaknak. A mellrák és női szervek daganatainak megelőzésében pedig fontos faktor a hosszan szoptatás, mely vizsgálatok eredményei szerint ritkábban fordul elő ebben a populációban (természetesen nem nullára csökkenti és egyéb tényezők,családi anamnézis is sokat számít).

A fent megnevezett daganatok tipikusan nem mutatnak családi halmozódást, ellenben ha a családban emlőrák, vastagbélrák vagy prosztatarák volt egyenes ágon (szülők, nagyszülők, testvérek) ott érdemes a szűréseket előrébb hozni. Vannak ritka genetikai állapotok, melyek bizonyos ráktípusoknál kimutathatók, ezen vizsgálatok részletes családi anamnézis felvétele után elvégezhetők a háziorvos segítségével is, ha valóban gyanú van. Magánellátásban léteznek széleskörű genetikai tesztek is, de ezek jelentősége összes ráktípusra nézve nem olyan nagy, mivel még igencsak kutatási fázisban vannak azok a finom genetikai eltérések, amelyek összefüggésben lehetnek a daganatok kialakulásával. Emlőrákban van talán ezen a téren a legtöbb információ.

Ami a szűréseket illeti

Nőknél az ön korában a méhnyakrák szűrés javasolt, nőgyógyászati alapvizsgálattal, esetleg hüvelyi ultrahanggal kiegészítve, illetve családi halmozódás esetén mammográfia, mellultrahang (szoptatás alatt is elvégezhető mindegyik), 40 év felett évente (ez már mindenkinek javasolt-hivatalos értesítés 2 évente érkezik 45 éves kor felett).

  • Mell önvizsgálatot minden hónapban érdemes végezni.
  • Férfiaknak here önvizsgálat javasolt rendszeresen, a prosztatarák idősebb korban jellemzőbb, 40 év felett egyszer legalább PSA és urológiai szűrés javasolt. 
  • A szájüregi rákok szűrésére az éves fogorvosi vizsgálat ad lehetőséget. Háziorvostól pedig lehet kérni családi halmozódás esetén széklet vér vizsgálatot,de a vastagbélrák is jellemzően 50-60 éves korban jellemzőbb.

A többi ön által leírt vizsgálat is elegendő. Mindenesetre nem érdemes nagyon ráfeszülni, fiatal korban ritkán alakul ki rákos betegség, valóban a megelőzésre érdemes koncentrálni.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák: mit tehetek, hogy nálam ne alakuljon ki? Az orvos válaszol

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

rákszűrés

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához