Ezeket látta már?

Műtét utáni állapot, alvászavar

Kérdés: Tisztelt Doktornő !

2011. 02. 01-én lágyék sérv műtétem volt. 4 nap múlva jöttem haza, fájdalmaim voltak

nem tudtam eludni, ezért Stilnox altatót szedtem 6 napig. Az altató elfogyott, azóta sem tudok elaludni.

A stilnox 5-6 órára volt jó. Visszamentem a háziorvoshoz aki stilnoxot és frontit írt fel ezt szedem február 14-től. Altató nélkül nem tudok elaludni, Magamban mondom, hogy rendben vagy aludnod kell, de nem jön össze. Álmosnak érzem magam, de nem tudol elealudni

Prosztata gyulladásom van arra Gentost szedek. Napközben Sedacur forte készítménnyel is próbálkoztam

A fő probléma ahogy látom, először a műtét utáni fájdalom volt, ez már javult éjszaka nyugalmi állapotban már nem fáj. A fő probléma ,ahogy közeledik az éjszaka már előre félek, hogy nem tudok elaludni. 02. 16-zól dolgozom. de aludni nemtudok gyógyszer nélkül. Mit tegyek, segítsen. Köszönettel, nagyon elvagok keseredve

Válasz:

Az alvászavaroknak - mint minden tünetnek, panasznak - számos oka lehet.

Az Ön esetében ami valószínűsíthető volt - a műtét utáni sebfájdalom - ami természetesen lassan, de rendeződik, ahogy a seb gyógyul. Ami érdekes lehet még mint szempont, az maga a műtét ténye, tehát értse úgy, hogy maga a stressz, a műtét előtti izgalom, készülés, a műtét utáni napok... Minden műtét azért - még a legkisebb is, megbontja a szervezet normál állapotát, homeosztázisát, és az lassan áll csak helyre. Feltehetően a műtét előtt nem voltak alvászavarai (?)

Az altatók, nyugtatók, szorongásoldó szerek biztosan csökkentik majd az alvászavart. "Altató nélkül nem tudok elaludni". Itt is két lehetőség kínálkozik:

1. szedi az altatót néhány hétig, után fokozatosan elhagyja, hogy az orvos azt előírja.

2. nem szed altatót. Ez a nehezebb út, mert néhány napos komoly álmatlanság alakulhat ki, de utána viszont a fáradtság, kifáradás miatt javul az alvás.

Nem könnyű probléma ez, talán az első út a járhatóbb, azért érdemes erre kicsivel több figyelmet fordítani, mert pszichés problémákra adott szerek esetén általában fennáll a hozzászokás veszélye (krónikus alkalmazásban), ezért lehet ezeket csak lassan, és fokozatosan abbahagyni, nem egyik napról a másikra.

A prosztatagyulladásra szedett szer ilyen szempontból nem ad kölcsönhatást a nyugtató, altató hatású készítményekkel.

Célszerű tehát még 1-2 hétig szedni e szereket, és az orvossal megbeszélni a folytatást, hogyan lehet majd szép lassan leépíteni az altatót főként. Hosszabb távon a Frontin sem látszik indokoltnak, kivéve, ha komolyabb (a műtéttől független) szorongásos betegség áll a háttérben - amire itt nem utalt.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához