Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Ötödik hullám, negyedik oltás: mi várható? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

influenza elleni oltás, védőoltás, koleszterin, sztatin

Mire számíthatunk az ötödik hullámban? Mit mondanak az orvosok a negyedik oltásról? Válaszok a cikkben!

A Vakcinainfó - Az orvos válaszol csoport orvosai a következőképpen látják a helyzetet:

Az ötödik hullámot az omikron variáns dominálja majd, ami immár egyértelműen elkezdte kiszorítani a deltát. A delta variáns esetében megvolt az a szerencsénk, hogy létrejötte után csak hónapokkal később ért Magyarországra, és épp a nyári időszakban, ami nem kedvez a vírus terjedésének, relatíve sokáig tartott, mire az akkori új variáns nálunk új hullámot indított el. Mindez azért volt fontos, mert mire a negyedik hullám elszabadult, már nagyon sokat tudtunk a delta variánsról, mind virulencia, mind oltások adta védettség szempontjából.

Az omikron esetében sajnos nem ez a helyzet. Ez a variáns olyan gyorsan elterjedt a bolygón, hogy nem állt rendelkezésre elég idő, hogy kellőképpen kivizsgálják, pontosan mire is lesz képes ez az új mutáns. Mindezen faktoroknak köszönhetően, sajnos még mindig relatíve kevés információt tudunk nyújtani Önöknek, de ennek ellenére megpróbáljuk összeszedni, mire kell biztosan számítani.

Ami immár bizonyos, hogy az omikron rettenetesen gyorsan terjed, de a deltához képest kisebb a kórházba kerülési, és halálozási arány. Bontsuk ki ezt mondatot részleteiben is.

Mit okoz majd a gyors terjedés?

Konkrét számbeli tippelésekbe nem mennénk bele, de az előrejelzések szerint Magyarországon már ezekben a napokban is napi több tízezer tényleges (tesztekkel nem feltétlen kimutatott) fertőzött lehet. Sajnos az omikron esetében is valószínűnek tűnik, amit már a deltánál is észleltünk: a jelenlegi oltások az enyhe tünetes fertőzés ellen kevésbé védenek, sokkal inkább a súlyos lefolyás elkerülésében hatékonyak. Mindezek eredményeképpen, ne lepődjenek meg, ha a következő hetekben a fél ország taknyos, torokfájós lesz, minden bizonnyal sajnos sokan az oltottak közül is, várhatóan minden eddiginél magasabb lesz az aktív fertőzöttek száma. Jó hír (?) azonban, hogy a gyors terjedés miatt az előrejelzések szerint ez a hullám az eddigieknél gyorsabban, pár hét alatt lecseng majd, ahogy a vírus végigszáguld az országon.

Hányan kerülnek majd kórházba, hány elhunytra számítsunk?

Ahogy a korábbi posztban is írtuk, nagy kérdés még a gyorsult terjedés, és a csökkenő súlyosság aránya. Egészen biztos, hogy sok fertőzött lesz, de arra sajnos nem látunk rá, hogy ez kórházi terheltségben, és halálozásban miként fog mutatkozni. Egyes előrejelzések szerint az ötödik hullám akár enyhébben is elsülhet a negyediknél, mások rosszabb adatokra számítanak. A kórházba kerülők és elhunytak várható számát tehát közelítőleg is nehéz megsaccolni.

Miben lesz más az ötödik hullám?

Ami sajnos bizonyos, hogy temérdek tünetes eset hatalmas terhelést fog róni az alapellátásra. A következő hetekben minden háziorvosnál folyamatosan csörögni fognak a telefonok, rengetegen fognak tesztek kérni, rengetegen fordulnak majd Covid-ambulanciákra orvosi vizsgálatért. Mindezek miatt, kollégáink nevében is türelmüket kérjük, ha a megszokottnál nehezebben érik el orvosukat, később érkeznek tesztelni a mentősök, vagy több órát váratják Önöket a sürgősségi osztályokon. Magunk részéről igyekszünk majd itt a csoportban is hozzájárulni a terhelés csökkentéséhez, az online is megítélhető kérdések megválaszolásával.

Ez a probléma egyébként nem magyar sajátosság, hanem külföldi tapasztalat: ahol már most tombol az ötödik hullám, egyszerűen nem bírnak lépést tartani a tesztelések a tünetes betegek számával, minden ország szakértői egyetértenek abban, hogy a tényleges fertőzöttek száma jóval magasabb annál, mint amit tesztekkel ki tudnak mutatni. A fenti országokban alapellátás, sőt, a sok karanténban lévő ember miatt a mindennapi munkahelyek működése is igen komoly kihívásokkal néznek most szembe.

Ez is érdekelheti!

Mit érnek az oltások? Kell-e már most negyedik dózis?

A vakcinák hatékonyságát még vizsgálják, mindazonáltal az eddigi eredmények alapján körvonalazódik, hogy a frissen kétszer oltottak/háromszor oltottak nagyobb védettséget mutatnak, mint a régebben kétszer oltottak, az oltatlanok pedig továbbra is toronymagasan a legmagasabb kockázati csoportba tartoznak (külföldi tapasztalatok szerint a kórházba kerülők zöme továbbra is oltatlan személy).

Arról sajnos nincs 100%-ig megbízható adat, hogy a korábbi variánssal szembeni kiállt fertőzés (és az oltások kombinációja) mekkora védettséget ad az omikron ellen.

A negyedik oltást a világon elsőként Izrael vezette be, bizonyos kockázati csoportok számára. Jelenleg is vizsgálják, mindez mekkora előnyt ad az omikron ellen. Aggodalomra továbbra sincs ok, bízunk benne, hogy amennyiben szakmailag egyértelműen indokolttá válik, Magyarországon is elérhetővé teszik a negyedik oltást. Szakmai körökben egyébként továbbra is nagy az egyetértés abban, hogy a járvány megállításához nagyobb szükség lenne a teljes lakosságot alapimmunizálásban részesíteni, mint annak egy részét többször emlékeztető oltásokban részesíteni. Az omikron ellen kifejlesztett vakcinák Magyarországra a kormányinfón elhangzottak szerint 2022 második felében érkeznek majd.

Olvasson tovább! A kétévesünket is vigyük el PCR-tesztre? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

Mit tehetünk, kell-e pánikolni?

Továbbra is állítjuk, hogy pánikolni felesleges, mindössze megfontoltságra, elővigyázatosságra intjük Önöket. Vegyék fel az oltásokat, aki teheti, a harmadikat is. A következő hetekben fokozottan javasoljuk az FFP2 maszk viselését, a kontaktusok számának csökkentését.

Nagyon bízunk benne, hogy hamar, minél kisebb veszteségekkel túl leszünk ezen a hullámon is, és hogy a tavaszt már nyugodtabb, felszabadultabb légkörben élvezhetjük.

Az alábbiakban szeretnénk tisztázni egy sajnos igen elterjedt, gyakori félreértést.

Az omikronnal kapcsolatban NEM IGAZ a kifejezés, hogy enyhébb lefolyású.

Az omikron a deltához képest RITKÁBBAN OKOZ súlyos lefolyást, de gyorsabban terjed. Ez elsülhet jól is, rosszul is.

Ha például: 10szer gyorsabban terjed, de 5ször kevesebb embert juttat kórházba --> duplaannyian lesznek kórházban adott idő alatt.

Ha mondjuk 5ször gyorsabban terjed, és 5ször kevesebb embert juttat adott idő alatt kórházba --> ugyanott vagyunk

És ha például 5ször gyorsabban terjed, de 10szer kisebb eséllyel juttatja az egyént kórházba --> feleakkora lesz a gáz, mint a korábbi hullám során.

Aki biztosan tudja, melyik forgatókönyv jön majd létre Magyarországon, attól várjuk a holnapi skandi nyerőszámokat is.

Jelen helyzetben mi sem tudjuk, mi várható. Csak azt, hogy felelőtlenség félvállról venni, és lenézni azt, amiben már most szügyig taposunk, és fogalmunk sincs, hogy heteken belül mekkora gondot okoz majd.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához