Ezeket látta már?

Hogyan tudja az orvosai munkáját segíteni a páciens?

páciens segít orvosnak orvos válaszol

Sokat segít, ha komolyan veszi a tréfát - orvosok mondják el könnyed hangnemben, hogy mivel segíti legjobban egy páciens a gyógyítómunkát.

Az talán egyértelmű mindenki* számára, hogy az orvosok miképp tudják segíteni az Önök életét. De vajon a beteg is tud segíteni orvosának? Hogyne! A Vakcinainfó - Az orvos válaszol team orvosai a tőlük megszokott könnyed hangvételben edukálták erről a poácianseket közösségi oldlukon:

Lássunk pár trükköt, amivel mosolyt csalhat orvosai arcára:

 1. A megbeszélt orvosi konzultációra legalább 15 perccel korábban, józanul, szociálisan elfogadott hangerővel és ruházatban érkezzen. Menő a fesztiválon szétfoszlott AC/DC póló és a másnapos sörszag, de nem egy orvosi rendelőben.
 2. Előkészíti a regisztrációhoz szükséges iratait (regisztrációnál általában TAJ-kártya, lakcímkártya, személyi igazolvány). Tehát nem a regisztrációnál szüttyög a ridikül mélyére süllyedt kártyákkal, és nem a gyorséttermi kuponkártyát mutatja be a TAJ-kártyája helyett.
 3. Az orvosi konzultációkra vigye magával a korábbi ambuláns lapjait, leleteit, zárójelentéseit stb., különösen ha ezeket az orvosa kérte. Bármikor lerobbanhat a felhő, ne alapozzon az e-leletekre. Az orvosi dokumentumain ne nyomjon el cigicsikket, és ne használja kávéalátétnek.
 4. Az orvosi vizitek előtt várakozni kell - teljesen mindegy, hogy fizeti-e a tébét, vagy mennyire érzi Ön sürgetőnek az ellátása megindulását. Ha a csendben várakozás helyett elkezd ordibálni, ajtót basztatni vagy más elé tolakodni, nem jó adjonistennel fog nyitni a rendelésen.
 5. Ha nem vett részt egy korábbi konzultáción, vagy nem ment el egy, az orvosa által javasolt vizsgálatra, akkor arról ön tehet, nem az önt ellátó orvos - ennek megfelelően ne kezdjen el hangosan kverulálni, és fizetematébétezni, amikor felhívják a hiányra a figyelmét.
 6. Orvossal, nővérrel, ellátó személyzettel stb. automatikusan nem tegeződünk, hacsak erre kölcsönösen nem került sor. Az étteremben se csáózzuk le a pincért.
 7. Az orvosi konzultációk egy részén történhet fizikális vizsgálat, ennek megfelelően igyekezzen aznapi fürdést és fogmosást elkövetni a teste ellen.
 8. Köszönjük, nem kérünk doktorguglit. Nem, nem érdekel minket, hogy Ön tegnap este megguglizta, hogy vastagbélcsavarodása van, azért nem jön a puki. Szólni fogunk, ha igénylünk bármiféle hasonló, tudományos színvonalt verdeső inputot. 
 9. Ne javasoljon nekünk kivizsgálási ötleteket és terápiát, arra hivatkozva, hogy "hallott róla a tévében", "szomszédnak is használt", "nem ér rá betegnek lenni" stb. Nem retardáltak vagyunk, el fogjuk tudni látni önt is, vagy ha nem, tovább referáljuk és/vagy konzíliumot kérünk más orvostól.
 10. Ha fogalma sincs a szedett gyógyszereiről, akkor tartson magánál egy aktualizált (!) listát.  
 11. A legfontosabb: asszonyom/uram, ha nem tartja az orvosa javaslatait, nem dolgozik együtt vele, nem veszi igénybe az előírt kivizsgálásokat, és nem használja a terápiáit, ne várjon javulást. Meg kell értenie, hogy bizonyos betegségek kezelésében/kontrollálásában két faktor dönt: az idő, és a türelem. Értem, hogy vonzóbb a hegyi picsavirág főzetét meginni, amit a táltos / vajákosasszony talált ki, mint eljárni az onkológiára, de sajnos ez nem fogja megoldani a tüdőrákját.

Köszönöm, hogy meghallgatták a TedTalk-om.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nátha gyorstalpaló orvosoktól: ezt a 9 dolgot jegyezze meg a megfázásról!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

orvos válaszol

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához