Ezeket látta már?

Pajzsmirigy túlműködés, gyógyszerszedés

2011.01.21. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Pajzsmirigy túlműködésem van,amit a napokban diagnosztizáltak.Erre kapok gyógyszeres kezelést:pajzsmirigy túlműködés csökkentőt, értágítót, pulzusszámcsökkentőt és koleszterincsökkentőt.

Kérdésem a következő: Ha a pajzsmirigy működésem visszaáll a normális szintre,akkor abba tudom e hagyni a fent említett gyógyszerek szedését vagy a szervezet megszokja és életem végéig szednem kell a gyógyszereket?!

Tisztelettel:

Válasz:

A pajzsmirigynek alapértelmezésben kétféle működészavara lehet, alulműködés, illetve túlműködés. Ez utóbbit foglaljuk itt össze röviden.

A pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) leggyakoribb oka a Basedow-kór (autoimmun betegség), de állhat a háttérben pajzsmirigy-gyulladás, vagy toxikus göb.

Jellemző tünetek:

golyva (p. megnagyobbodás), a szervezet funkciói felgyorsulnak: szapora szívritmus, magas vérnyomás, fokozott izzadás, fokozott étvágy melletti fogyás, fáradékonyság, hasmenés.

Esetleg társulhatnak szemtünetek: szemkidülledés, kettőslátás.

A labor-leletekben az alacsony TSH-hormonszint utal a betegségre, egyidejűleg a pajzsmirigyhormon szintek magasak.

A kezelés fentiek javítását célozza. Elsősorban természetesen az okra vonatkozik, tehát a pajzsmirigyhormonok (T3, T4) szintjének csökkentésére. Néhány bevált szer van erre:

metimazol, propiltiouracil, carbimazol. Újabb szerek nincsenek jelenleg, de ezek adása jelentősen javítja a betegséget. Hosszabb távon, kb. és min. 6-12 hét kezelés szükséges.

Az Ön által felsorolt egyéb gyógyszerelés a tünetekre irányul, tehát ha a pajzsmirigy működése rendezhető, akkor a kiegészítő szerek szedése a továbbiakban már nem lesz szükséges.

Természetesen a kezelés részleteit az endokrinológus kezelőorvossal kell megbeszélnie.

Jobbulást kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához