Ezeket látta már?

Pajzsmirigy

2017.04.07. Módosítva: 2017.04.30.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Januárban hányinger, alvászavar, idegesség és erősebb szívdobogás panaszával fordultam orvosomhoz, aki elküldött vérvételre, majd pajzsmirigy ultrahangra. A tsh 0,696, a fehérvérsejt és a neutrophil magas lett, illetve egy 3-4 mm-es göböt találtak. Elküldtek endokrinológiára, ahol azt mondták, ezzel nem kell foglalkozni. Azonban a tüneteim még mindig fennállnak, mit tehetnék?

Előre is köszönöm a választ.

Válasz:

Kedves Kérdező!

Nem tudom, hány éves. Ez azért fontos, mert az élet bizonyos periódusaiban (pl.: a menstruációs ciklus el-elmaradozásban 45-50 éves kor között, azaz klimaxban) ezek a tünetek természetesek lehetnek.

A TSH értéke nem nagyon alacsony, a normál tartomány alsó részében van, de önmagában nem minősíti a pajzsmirigy állapotát. Kérdés, milyen a pajzsmirigy horomonok (FT3 és FT4) szintje. A három hormon egymáshoz való viszonya tudja segíteni a pajzsmirigy diagnosztikát. Ha gyanú van esetleg pajzsmirigy steril gyulladásra, akkor ezt ki lehet egészíteni anti-TGl-, és anti-TPO szint meghatározással. Ez utóbbiakat azonban csak endokrinológus kérheti a labortól.

Ha valakinek van egy db 3-5 mm-es, csak ultrahanggal diagnosztizált "göb"-je, az akkor nem jelent semmit, ha egyébként a pajszmnirigy ultrahangos képe "homogén".

A nappali pulzus érzete és szaporasága lehet idegi feszültség, vagy krónikus fáradtság eredménye is. Javaslom, hogy valamely hozzátartozója néhányszor mérje meg álmában a pulzusát. Ha ez nem lesz több, mint 80-85/perc, a pajzsmirigy túlműködési funkció zavar gyakorlatilag kizárható. Fontos adat lehet, hogy hányszor van naponta széklete (Pajzsmirigy túlműködés esetén gyakran 2-3-szor van). Mi a helyzet a menzesszel? Van? Nincs? Rendszeres? Vajon használnak-e jódozott sót? Miolyen a vérnyomása? Ezekre jó lenne tudni a választ.

Ha a fentebb említett jelek és tünetek Önre nem vonatkoznak, valóban hinnie kell az endokrinológusnak, hogy nem pajzsmirigy beteg.

Ha azonban a kisördög még tovább molesztálja, akkor fél év múlva a TSH meghatározás (esetleg FT3,FT4 meghatározással kiegészítve) megismételhető.

Üdvözlettel: Dr. Blatniczky László, csecsemő-gyermekgyógyász, endokrinológus szakorvos

Forrás: EgészségKalauz