Ezeket látta már?

Raynaud-kór?

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Én azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy még 21 éves sem vagyok és a kezeimen tél körül dagadás fájó szúró érzés jelenik meg ami úgy néz ki hogy 1-2 ujjam megdagad és néha be sem tudom hajlítani.ez már a 2 éve hogy megjelenik.Kaptam rá már több féle reumára való kenőcsöt de nem használ.Elküldött a háziorvosom vérvételre és a Reumatológiára.Én olvastam a Raynaud-kór és Raynaud-szindróma-ról.Előfordulhat ez nálam is.A tünetek hasónlók és most egy kicsit meg is ilyedtem.Válaszát várom:

Válasz:

Az Ön által leírtak elvben valóban utalhatnak a Raynaud-betegségre. Érdemes lenne reumatológiai - vagy klinikai immunológiai vizsgálatot kérni ebben a kérdésben.

Ha utánaolvasott, akkor nyilván tudja, hogy ez egy kisérkárosodássla járó autoimmun betegség (a szindróma), amelynek éppen ez a lényege, tehát a külső hőmérsékletváltozással kapcsolatos elváltozások a végtagokon, főként a kéz- és lábfej területén. A Raynaud-kór tünetei ugyanazok, de ott elsődleges maga az érkárosodás, pontosabban az érrendszer működészavara.

Általában tüneti megoldásai vannak, tehát hidegben a végtagok melegen tartása, ha dohányzik az illető, akkor lehetősége szerint hagyja abba, szükség szerint gyógyszerek adása, de célzott kezelése nincsen jelenleg.

Szakorvos fogja kimondani a diagnózist, bízzon benne, és tartsa be az előírt kezelési javaslatokat is.

Jó egészséget kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz