Ezeket látta már?

Raynaud-szindróma

2012.11.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: A lányomnak (27 éves) elég súlyos Raynaud szindrómája van. Sajnos jelenleg az eddigi kivizsgáláskor szinte semmit nem mondanak. Kérem, hogy a gyógyítására vonatkozóan adjanak tanácsot, illetve kérem tájékoztassanak, hogy hová és kihez kellene fordulnunk, hogy szakszerű kezelést kaphasson.

Nagyon várom válaszukat !

Tisztelettel : Benke Juidit

Válasz:

Tisztelt Levélíró!

A Raynaud-szindróma (ha valóban ez a megállapított diagnózis), általában másodlagos jelenség, mely mögött állhat kötőszöveti betegség, pl. reumatoid artritisz, scleroderma, elzáródással járó artériás betegségek, idegrendszeri betegségek, esetleg gyógyszermérgezés, sérülések stb. Az elsődleges Raynaud-kór ismeretlen eredetű, és a kisartériák összehúzódása okozza a kéz, az arc (orr, nyelv) területén.

Most nem térnék ki a többi részletre, csak a kezelési lehetőségekre:

1. Raynaud-kór: alaphelyzetben a test és a végtagok hidegtől való védelme, dohányzás abbahagyása, relaxációs technikák. Az erekre ható egyes gyógyszerek adása, pl. prazosin, pentoxifillin, nifedipin.

2. Raynaud-szindróma (jelenség): az alapbetegséget kell felismerni és kezelni. Alkalmazhatóak pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, tromboxánok, esetleg felmerülhet a műtéti beavatkozás szükségessége.

Tehát a betegséggel elsősorban reumatológus/klinikai immunológus és angiológus szakorvosok foglalkoznak hazánkban.

Üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz