Ezeket látta már?

Reumatoid artritisz, autoimmun betegség

2011.09.15. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Mindkét csípőm 2-3 hetente belobban, 1-2 napig közepes erőséggel fáj, járásban korlátoz. Köztes időben semmi probléma sincs.

A rtg. mindkét oldalon kp.fokú osteophyta felrakódásokat, a femur teherviselő felszínén pár mm-es subchondralis cystákat mutatott ki.

Mennyire súlyos ez az állapot, milyen kezelés várható?

3 évvel ezelőtt RA-t diagnosztizáltak, mely a kezemet és a lábamat, térdemet érintette. Szteroid injekciókat kaptam, majd Milluritot és Metatrexátot szedtem. Meggyógyultam, 1,5 éve semmilyen gyógyszert nem szedek.

(60éves nő vagyok)

Köszönöm válaszát!

Válasz:

Ahogy levelében jelzi, néhány évvel ezelőtt reumatoid artritiszt (RA) diagnosztizáltak Önnél. A szteroid és egyéb gyógyszeres kezelés (itt főként a metotrexát a döntő) révén sikerült a betegséget mérsékelni. Nagyon óvatosan fogalmaznék a gyógyulást illetően.

A RA ugyanis egy rendszer, mégpedig a szervezet immunrendszerének betegsége lényegében, amely egyfajta autoimmun betegségként nyilvánul meg, és az ízületek gyulladását okozza (RA esetében).

Számos más autoimmun betegség is létezik, attól függően, hogy az immunrendszer éppen "hol támad önmagára" mely szervben, szövetben.

Az RA természetéből fakadóan produkál tünetmentes, és fellángolásokkal tarkított periódusokat. Jellemző az ízületek gyulladása, a fájdalom, és a laboratóriumi leletben a reumatoid faktorok felszaporodása.

A csípőtáji belobbanás, amit leírt valószínűleg ezzel kapcsolatos, RA-ban még az is jellegzetes, hogy a teherviselő ízületek kerülnek gyulladásba.

Javaslom a reumatológus szakorvos mielőbbi felkeresését, vélhető hogy az Ön esetében az RA és/vagy társult autoimmun betegség fellángolásáról van szó.

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz