Ezeket látta már?

Speciális sporteszköz használata

2011.01.17. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr!

Nagyon sok jót hallottam a trambulinról , így hát vettem egyet magamnak. Ötvenes vagyok, 65 kg, a trambulin mérete 90 cm . Egy hónapja vettem naponta többször is ugrálok rajta 2-3 perceket . Viszont iszonyatosan fáj tőle a hátam . Éjszaka alig bírok megfordulni az ágyban a fájdalomtól , napközben is bizonyos mozdulatok nagyon fájnak . Ez izomláz , vagy pedig rosszat teszek vele magamnak ? Köszönöm a választ !

Válasz:

Kicsit utánaolvasva a trambulinoknank, azért néhány nem csekély veszély is leselkedik a felhasználókra. Nyilván itt főként a nagyméretű, vidámparki, vagy különböző fitness - strand- és egyéb szolgáltatóknál működtetett trambulinokról van szó elsősorban.

Ott hangsúlyozzák a sporteszközről való leesés veszélyeit, illetve hogy a nagyobb méretű trambulinokon egy időben ugrálók esetleg egymásra eshetnek, összeütközhetnek, így könnyen súlyos sérüléseket szenvedhetnek.

Az Ön által vásárolt "házi" trambulin nyilván egyszerre csak egy személy számára alkalmas sporteszköz. Itt inkább az lehet a probléma, hogy az ugráló mozgás, és azzal járó folyamatos terhelés ami a gerincre nehezedik, okozhat helyi fájdalmakat, főként a háti- és deréktájon. Az is belejátszhat mindebbe, hogy korábban (tehát mondjuk az előző években) aktívan sportolt-e bármit is, fennáll-e egy folyamatos edzettség, vagy ez most egy "hirtelen" ötlet volt, hosszabb évek mozgásszegény időszaka után.

Mindenesetre ha a fájdalmak hosszabb idő után is fennállnak, érdemes lenne reumatológusnak "megmutatni" a gerince állapotát, és tőle kérni szaktanácsot, hogy ezt a sporteszközt a továbbiakban használhatja-e.

Jó egészséget kívánunk,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz