A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Szájsebészet bölcsességfog

#Fogorvoslás
2017.04.18. Módosítva: 2017.04.24.

Kérdés: Kedves Dr. Úr!

Sajnos panorámaröntgen alapján kiderült, hogy nagyon közel van ahhoz a bizonyos idegszálhoz a bal alsó bölcsességfogam gyökere. Két szájsebész azt mondta, amíg nincs panasz ők nem nyúlnának hozzá. Van egy régebbi panorámaröntgenem, amin sajnos látszik, hogy valamennyire aktív fog, így nem tudom mi a jobb, megvárni a bajt vagy megelőzni, bár esetemben nem tudom mi a nagyobb baj. A kérdésem az lenne, hogy ha várnék pár évet, van-e esély, hogy a bölcsességfog valahogy följebb helyezkedik vagy legalább a műtéthez kedvezőbben, hogy ne sérüljön az idegszál? Most ez 99%-ra mondta az itteni orvos , hogy elkerülhetetlen ... vagy esetleg a mellette lévő fog kihúzása jelenthetne-e megoldást? Tud-e akkor úgy helyezkedni a fog, szeretném elkerülni valahogy ezt az idegsérülést, és lehetőleg nem megvárni a legnagyobb fájdalmakat, vagyis amíg panaszt okoz és akkor kapkodva orvos után keresgélni, mert ez ugye nem olyan egyszerű. De ha mázlim van, és 40 éves koromban durran be, akkor sem járnék jobban, szóval nagyon megköszönnék bármilyen jó tanácsot ha kaphatnék, természetesen el tudom küldeni a röntgenfelvételemet is. Előre is köszönöm!

Hirdetés

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Ha már a bölcsességfog mindhárom gyökere kifejlődött, és az állkapocsban az ideg lefutása mellett fekszik, a szakma szabályai szerint csak panaszok esetén szokás (szabad) eltávolítani, mert valóban nagy az idegsérülés kockázata. Lehet, hogy a gyulladt fog több problémát fog okozni, de egyáltalán nem biztos, hogy az élete során be fog gyulladni. Egy célzott rtg. vizsgálat esetleg pontosabb képet ad a foggyökér állapotáról..

Üdvözlettel: Dr. Szilasy Zsuzsanna, szakorvos, fájdalomterápia, Szent Rókus Kórház - Rendelőintézet

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.