Ezeket látta már?

Szédülés, tarkótáji fejfájás

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

Két hete szédülök, különböző intenzitással.Nem vagyok hypertóniás, a laborom is negatív lett. 40 éves vagyok, nincs nőgyógyászati problémám.

A szédülésről annyit mondhatok, hogy nincs mihez kötnöm, járás közben, ülve, fekve is előfordul. Kb. két hete erős tarkótáji fejfájásom volt, ami spontán szűnt, azóta vannak meg ezek a szédüléses panaszaim.

Gyógyszert rendszeresen nem szedek, bár igen rossz alvó vagyok, elaludni, ill. átaludni sem tudom az éjszakákat. Semmilyen különösebb megterhelés nem ért az utóbbi időben, sem fizikálisan, sem pszichésen.

Nem tudom, hogy neurológushoz, vagy pszichiáterhez forduljak ezzel a kellemetlen tünettel?

Válaszát várva, köszönettel:

Válasz:

A szédülés számos betegség kísérő tünete lehet, főként ha tartósan fennáll, ahogy írta is - minden testhelyzetben észleli.

Menyire biztos abban egyébként, hogy nem hipertóniás? Mikor mérte legutóbb a vérnyomását? Nem szeretném mindenképpen az irányba terelni, de érdemes időnként ellenőrizni a vérnyomást - ingadozhat is.

Az erős tarkótáji fejfájás azért nem igazán jellemző, mert ahogy írja spontán megszűnt - akkor lenne fontosabb, ha visszatért volna, vagy visszatérne rendszeresebb időközönként. Lehetett átmeneti keringési zavar a háttérben.

Az alvászavar már nem szerencsés viszont, feltehetően régebb óta fennáll, de ezt csak a leírtak alapján gyanítom.

Mindent összevéve talán a neurológus felé lenne érdemes elindulni, hangsúlyozom, hogy a szédülés csak tünet, nyilván az intenzitása is változó, valamihez tudja kötni, hogy mikor és mivel kapcsolatban válik erősebbé, kíséri-e fülzúgás, változik-e a járása, mennyire zavarja a napi tevékenységben stb.

Kérjen tehát első körben a neurológiára beutalót, ha ott kizárható az ok, akkor kellene talán pszichiáterhez fordulni, de erről írnék külön, ha igényli.

Jó egészséget kívánok,

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához