Ezeket látta már?

Szempirosság, fájdalom

2017.04.16. Módosítva: 2017.04.22.

Kérdés: Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Néhány naponta a szemem bevörösödik, szúró fájdalmat érzek. Általában csak a jobb szememben van ez. Nem az egész szemgolyóm lesz vörös, hanem ha közelebbről nézem, az erek nagyon látszódnak. Eleinte azt gondoltam, hogy a sok tanulástól, de olyan időszakban is előjön, amikor keveset tanulok. Számítógépet alig használok, telefont se sokat, egyáltalán nem nézek televíziót. Talán valami érrendszeri vagy vérnyomás problémára utal? Távolra rosszul látok, de a szemüvegem ritkán hordom, az is lehet, hogy erőltetem?

A válaszát előre is köszönöm!

Válasz:

Tisztelt Kérdező!

A panaszokat, amiket leír két elváltozás okozhatja.

A panaszok igen hasonlóak a szárazszeműség által okozottakhoz, de ez rendszerint mindkét oldalon jelentkezik. Amennyiben mindig csak a jobb szemén tapasztalja a leírtakat, akkor felmerülhet az ínhártya gyulladása is (latinul scleritis, vagy episcleritis) is. A kezelés ekkor speciális, szemész szakorvos által elrendelt gyulladáscsökkentő szemcseppekkel történik. Az elváltozás hátterében nem ritkán egyéb, belszervi betegség is meghúzódhat.

Tanácsolnám első lépésben a panaszos oldalba műkönny cseppek használatát, ha panaszai nem csökkenek 5-7 napon belül akkor, kérem, feltétlenül forduljon szemész szakorvoshoz.

Üdvözlettel: Dr. Kóthy Péter, szemész szakorvos

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához